De regieverpleegkundige moet het antwoord zijn op de vraag naar hoger opgeleid verpleegkundig personeel. Er is echter nog veel onduidelijkheid over wie zich straks regieverpleegkundige mag noemen. Minister Bruins (Medische Zorg) laat een nieuwe commissie onderzoek doen. Beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) vindt dat er al genoeg onderzoek is gedaan en vraagt de minister om snel duidelijkheid te geven.
In de praktijk van verpleegkundigen en verzorgenden is de afgelopen tien jaar veel veranderd, met name doordat de zorgvraag van veel patiënten complexer is geworden. Daarom is in 2016 besloten dat de beroepsprofielen op de schop moesten. In 2017 kwam toenmalig minister Schippers met een wetsvoorstel voor een nieuwe indeling in mbo-verpleegkundigen en hbo-verpleegkundigen. De hbo-verpleegkundige zou een aparte registratie als regieverpleegkundige in het BIG-register krijgen.
De beroepsgroep kon tot februari 2018 reageren op het voorstel. Volgens minister Bruins lopen de reacties sterk uiteen. “De standpunten variëren van de visie dat de mbo- of inservice-opgeleide verpleegkundige (ook met een aanvullende opleiding) niet zou mogen instromen in het register van regieverpleegkundigen tot de visie dat elke mbo- of inservice-opgeleide verpleegkundige met een aanvullende opleiding zou mogen instromen in het register van regieverpleegkundig”, schrijft de minister aan de Tweede Kamer. Een internetconsultatie onder verpleegkundigen en verzorgenden gaf volgens de minister een zeer divers beeld.
Bruins stelt dat er op dit moment ook geen enkele geschikte instantie is die de verpleegkundige vervolgopleidingen zowel op inhoud als niveau kan beoordelen. “Sommige instanties kunnen wel het niveau van de opleiding vaststellen, maar niets zeggen over de inhoud en vice versa”, schrijft de bewindsman.
Intussen deed bureau Panteia wel een poging tot onafhankelijk onderzoek naar 137 verpleegkundige opleidingen om te bepalen welke mbo-verpleegkundigen qua niveau en inhoud gelijkwaardig zijn aan het hbo- opleidingsprofiel om daarmee mogelijkerwijs toegang te krijgen tot het register van regieverpleegkundigen. Maar ook dat geeft volgens de minister evenmin een eenduidig beeld.
Niet nodig
De minister heeft daarom besloten dat er een commissie komt die nader onderzoek moet doen. De commissie moet uiterlijk 30 november met een advies komen. Volgens beroepsvereniging V&VN is het echter de vraag “of nóg langer praten met nóg meer deskundigen nieuwe en betere inzichten oplevert”.
“V&VN heeft in de Regiegroep Beroepsprofielen uitgebreid geadviseerd over het niveau van de verschillende opleidingen en de vergelijkbaarheid daarvan met de hbo-v-opleiding. Ook heeft V&VN alle extra rechtstreekse vragen van het ministerie uitgebreid beantwoord. Het overzicht van V&VN staat goed vermeld in het rapport. Wanneer dit het uitgangspunt is, is nóg een ronde praten met een commissie helemaal niet nodig”, stelt de vereniging.
Met het oog op het tekort aan verpleegkundigen vindt V&VN het belangrijk dat er snel duidelijkheid komt over de beroepsprofielen. “Daarom vragen wij de minister om alles op alles te zetten om iedereen aan boord te houden. Mensen die voor de overgangsregeling in aanmerking willen komen, hebben al heel veel geduld moeten tonen”, aldus V&VN. “Binnenkort zullen directeur Sonja Kersten en voorzitter Henk Bakker van V&VN namens de beroepsgroep dan ook nog eens in een persoonlijk gesprek met minister Bruins aandringen op snelheid.”
Werkervaring
Werkgeversvereniging ActiZ laat ook weten dat duidelijkheid op korte termijn “voor alle partijen zeer gewenst” is. “ActiZ heeft, samen met de andere brancheorganisaties in de zorg (BoZ), een duidelijk standpunt geformuleerd en zal zich hiervoor hard blijven maken.”
ActiZ vindt, samen met de brancheorganisatie in de zorg (NVZ, NFU, VGN en GGZ), dat medewerkers die voldoen aan het beroepsprofiel van de regieverpleegkundige toegang moeten krijgen tot het register van de regieverpleegkundigen. “Medewerkers met veel werkervaring en bijscholingen moeten via een EVC-traject kunnen aantonen in hoeverre zij voldoen aan de eisen voor het register voor regieverpleegkundigen en op welke onderdelen eventueel nog scholing nodig is om toegang te krijgen. Daarnaast vinden wij dat er verkorte scholingen beschikbaar moeten komen om snel aan de nieuwe beroepsprofielen te kunnen voldoen”, aldus de werkgevers.