Treant kan de afdeling verlos- en kindergeneeskunde op ziekenhuislocaties Bethesda in Hoogeveen en Refaja in Stadskanaal niet openhouden, ook al wil de zorgorganisatie “niets liever”. Er zijn niet voldoende artsen om de kwaliteit van zorg te kunnen garanderen.
Dit zegt Carla van de Wiel, bestuursvoorzitter van Treant, in reactie op een gezamenlijke oproep van Drentse huisartsen om een definitief besluit over de sluiting uit te stellen tot er een toekomstplan voor de zorg in Drenthe en Zuidoost Groningen op tafel ligt.
Vorige week maakten Treant Zorggroep, Wilhelmina Ziekenhuis Assen, Ommelander Ziekenhuis Groningen, Huisartsenzorg Drenthe HZD, Zilveren Kruis en Menzis bekend te werken aan een aantal toekomstscenario’s voor het ziekenhuiszorg in de regio. De resultaten hiervan worden in het najaar van 2018 gepresenteerd. Huisartsen in Drenthe vinden dat Treant moet wachten met het sluiten van de afdelingen klinische verlos- en kindergeneeskunde en andere specialismen tot de resultaten van het overleg in de regio er zijn.
Maar, reageert Van de Wiel, “die mogelijkheid hebben we simpelweg niet. We kunnen de veiligheid voor onze kleine patiënten en hun ouders niet afhankelijk maken van overleggen die we de komende maanden nog gaan voeren. Ik zie en begrijp de impact die sluiting heeft voor de huisartsenzorg, maar het water staat ons aan de lippen. Treant kan zich niet veroorloven om langer af te wachten en achteraf te moeten verantwoorden wanneer er iets mis is gegaan.”
Valse hoop
Treant heeft naar aanleiding van de oproep van de huisartsen contact gelegd met Huisartsenzorg Drenthe. Van de Wiel: “We willen allemaal hetzelfde: behoud van goede, betaalbare en bereikbare zorg voor onze regio. De oogst van de afgelopen tijd is dat we het standpunt van de huisartsen heel goed kennen en zij die van Treant. Nu net doen alsof Treant de klinische verloskunde en kindergeneeskunde op drie locaties open kan houden is het scheppen van valse hoop. Daar helpen we volgens mij niemand mee.”
De ontwikkelingen rondom Treant vragen volgens de Drentse huisartsen om samenwerking. “Het is nú tijd om met elkaar na te denken over noodzakelijke aanpassingen in de zorg, zodat onze Drentse inwoners ook in de toekomst over een volwaardig zorgaanbod dichtbij beschikken”, aldus Ron Wissink, medisch directeur Huisartsenzorg Drenthe. Wissink: “Daarom maken we nu samen met de ziekenhuizen en zorgverzekeraars een toekomstplan voor de zorg in Drenthe en Zuidoost Groningen.”
Tekort
Treant kampt al langer met een tekort aan kinderartsen. De klinische afdelingen kindergeneeskunde en verloskunde in het Scheper Ziekenhuis zijn sinds 18 december 2017 gesloten vanwege het tekort. De zorg is tijdelijk overgenomen door het Bethesda en het Refaja en andere ziekenhuizen in de regio. Om te voorkomen dat meer artsen uitvallen, kiest Treant er nu voor om de zorg te concentreren in Emmen. De capaciteit van dit ziekenhuis is het grootst en de locatie heeft de meeste faciliteiten. Bovendien zijn de gevolgen voor de reistijd van patiënten het kleinst bij concentratie van zorg in Emmen, aldus Treant.