Cropped shot of a woman washing her hands with soap Journal Inside(2015) 15014_027_002 Publikationsname / Publikationsnummer / E-Tag TT.MM.JJJJ (optional)
Extra toezicht op infectiepreventie heeft ervoor gezorgd dat dit thema meer prioriteit heeft gekregen in ziekenhuizen. Dit geven ziekenhuismedewerkers aan in een evaluatie van het inspectieprogramma Toezicht op infectiepreventie (TIP). Het NIVEL voerde de evaluatie uit in opdracht van de Inspectie Gezondheid en Jeugd (IGJ).
In het kader van het programma, dat in 2013 werd gestart vanwege zorgen over de infectiepreventie in ziekenhuizen, brachten inspecteurs van de IGJ vorige zomer een bezoek aan 48 ziekenhuizen. De toezichtbezoeken vonden naast het reguliere toezicht plaats en richtten zich volledig op infectiepreventie. De ziekenhuismedewerkers zijn “zeer positief” over de manier waarop de inspectiebezoeken zijn uitgevoerd. De meeste medewerkers noemen het essentieel om met de inspectie in gesprek te gaan en daarvan te leren. Het geeft bevestiging van wat goed gaat en spoort blinde vlekken op, zo geeft een ziekenhuismedewerker aan. Tegelijkertijd blijkt dat ziekenhuizen zelf ook meer verantwoordelijkheid en vertrouwen van de inspectie willen krijgen.
De toezichtbezoeken in het kader van het TIP-programma zijn inmiddels afgerond. De IGJ is zich op dit moment aan het oriënteren op hoe het toezicht op infectiepreventie en antibioticabeleid in het vervolg het beste uit kan worden gevoerd. Het NIVEL doet hiertoe enkele suggesties. Het ligt volgens het onderzoeksinstituut voor de hand om de gunstige effecten te behouden. “Doordat de inspectie ‘meekijkt’ houdt het onderwerp infectiepreventie prioriteit. Daarnaast moet er gezocht worden naar een werkwijze die zorgt dat naleving geen formaliteit wordt, en zo mogelijk ziekenhuizen de ruimte geeft om meer eigen verantwoordelijkheid te kunnen nemen.”
Toetsingskader
Het NIVEL wijst verder op de noodzaak van vernieuwing van het toetsingskader in het toezicht op infectiepreventie. Doordat de Werkgroep Infectiepreventie (WIP) per 1 juni 2017 is opgeheven, toetst de IGJ aan de hand van (deels) verouderde richtlijnen. Deze richtlijnen sluiten niet altijd even goed aan bij de praktijk, constateert het NIVEL. “Heldere normen zijn overigens niet alleen nodig voor het toezicht door de inspectie, maar zijn ook primair van belang binnen de ziekenhuizen, om het infectiepreventiebeleid goed vorm te kunnen geven.”
“De op- en aanmerkingen van ziekenhuisbestuurders en zorgprofessionals sluiten grotendeels aan bij de wijze waarop wij ons toezicht uit willen voeren”, aldus de IGJ in een reactie op het rapport. “Namelijk in dialoog met het bestuur. De inspectie gaat met de NVZ en NFU en andere veldpartijen in gesprek over hoe wij het toezicht op infectiepreventie verder vorm kunnen geven.”
Normen
Uit een vorige maand verschenen rapport van de IGJ bleek overigens dat een deel van de Nederlandse ziekenhuizen nog altijd niet voldoet aan de normen op het gebied van infectiepreventie. Het naleven van de richtlijnen voor infectiepreventie is wel verbeterd ten opzichte van eerdere bezoeken in 2013 en 2015, maar tekortkomingen zijn er nog steeds. Zo hebben ziekenhuizen nog steeds moeite met de naleving van het kledingbeleid. Ook blijft het volgens de IGJ moeilijk om de schoonmaak en desinfectie goed uit te voeren, verantwoordelijkheden goed te beleggen, en een goede controle uit te voeren.
De verschillen tussen ziekenhuizen onderling zijn groot. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) uitte hierover zijn zorgen. “Voor de patiënt mag het niet uitmaken in welk ziekenhuis het onderzoek en/of de behandeling plaatsvindt als het gaat om voorzorgsmaatregelen om onnodige zorginfecties te voorkomen”, aldus de minister. “Ik steun de herhaalde oproep van de IGJ aan het adres van bestuurders om verantwoordelijkheid te nemen en actief te sturen op infectiepreventie als onderdeel van kwaliteitsbeleid.”