GGZ Nederland, MeerGGZ, MIND, LVVP, NVVP, V&VN, NIP, P3NL en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) presenteren een intensivering van de aanpak om de wachttijden regionaal weg te werken. Mensen die dringend wachten op geestelijke gezondheidszorg zijn volgens de organisaties namelijk het beste geholpen met maatwerk in de regio.
Dinsdag maakte de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bekend dat de wachtlijsten in de ggz nog steeds te hoog zijn, ondanks afspraken die de brancheorganisaties hebben gemaakt met het ministerie van VWS in 2017. In reactie hierop laat staatssecretaris Paul Blokhuis weten dat de brancheorganisaties in de ggz de krachten hebben gebundeld met de belangenbehartiger van de zorgverzekeraars. Zij kondigen aan zich net zo lang te blijven inspannen totdat de wachttijden voor alle behandelingen in alle regio’s binnen de Treeknormen liggen.
Zij richten zich op het regionaal wegwerken van wachttijden, want, schrijven ze in een persverklaring: “Juist door oog te hebben voor regionale omstandigheden kunnen hardnekkige issues, die vaak ten grondslag liggen aan wachttijden, worden opgelost”. Wachttijdbegeleiding en overbruggingszorg krijgen een extra impuls in de aanpak van wachttijden. Bij sommige zorgaanbieders kan de wachttijdbegeleiding door een basispsycholoog, ervaringsdeskundige of verpleegkundige gedaan worden. Overbruggingszorg is mogelijk via bijvoorbeeld chatcontact, e-health, lotgenotencontact of ondersteuning van naasten.
Forse inspanningen
Blokhuis complimenteert de betrokkenen dat zij er in zijn geslaagd een concrete aanpak te formuleren en dat zij nadere afspraken hebben gemaakt. “Het actieplan maakt duidelijk dat het forse inspanningen van alle betrokken partijen vraagt om de wachttijden in de ggz terug te brengen.” Zij hebben hem laten weten dat het mogelijk is dat de wachtlijsten in 2019 “nog niet voor alle aandoeningen in alle regio’s voor alle aanbieders onder de Treeknormen gebracht zullen zijn”. Tegelijkertijd stellen ze dat ze de inspanningen niet beëindigen voordat dit doel gehaald is.