De SGP wil dat artsen een ongewenst zwangere vrouw voortaan op alternatieven voor abortus en op de mogelijkheid van begeleiding bij haar keuze wijzen. De partij probeert vanuit de Tweede Kamer dat vast te leggen in de abortuswet.
De SGP is fel tegen het afbreken van zwangerschappen. Maar de partij staat daarin betrekkelijk alleen. SGP-leider Kees van der Staaij heeft nu zelf een voorstel gemaakt om de abortuswet in ieder geval wat te wijzigen.
Huisartsen vertellen een vrouw die abortus wil nu vaak alleen over andere oplossingen als ze niet zeker van haar zaak lijkt. En ook dan gebeurt dat niet altijd. Dat is de SGP een doorn in het oog. Als vrouwen weten dat ze bijvoorbeeld anoniem kunnen bevallen, hun kind kunnen afstaan en financiële hulp bij de opvoeding en pleegzorg kunnen krijgen, kiezen ze minder vaak voor abortus, denkt Van der Staaij. En hebben ze minder vaak achteraf spijt.
De initiatiefwet kan vermoedelijk rekenen op steun van ChristenUnie en CDA. Maar de SGP hoopt ook andere partijen over de streep te trekken, omdat het voorstel volgens de partij de keuzevrijheid van vrouwen versterkt.
Vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken, Kajsa Ollongren van D66, ziet niets in aanpassing van de wet. “Ik vind dat we in Nederland goede abortuswetgeving hebben. Dat is een verworvenheid voor vrouwen en dat wil ik graag zo houden.” In regeerakkoord is niets afgesproken over de abortuswet.
Haar collega-vicepremier Hugo de Jonge (CDA), minister van Volksgezondheid, houdt zich nog op de vlakte. Hij wijst erop dat er op het ogenblik wordt onderzocht of de abortuswet goed werkt en of “vrouwen zich geholpen en gesteund voelen bij het maken van die ingewikkelde keuze”. De Jonge wil de uitkomst afwachten. (ANP)