Veilig Thuis Utrecht verwijst gezinnen met problemen opvallend vaak door naar een eigen instelling met de naam SAVE. Dat meldt RTV Utrecht op basis van een analyse van cijfers van het Centraal bureau voor de Statistiek (CBS). SAVE krijgt geld voor elke doorverwijzing.
Veilig Thuis doet onderzoek na meldingen van huiselijk geweld. Als blijkt dat er iets aan de hand is, moet de organisatie doorverwijzen. Dat kan bijvoorbeeld naar de politie of de Raad voor de Kinderbescherming of naar hulpverlening, maar het kan ook naar een Gecertificeerde Instelling (GI), die namens de gemeente de jeugdbescherming uitvoert. Veilig Thuis Utrecht valt zelf onder zo’n GI, namelijk SAVE Midden Nederland. SAVE Midden Nederland en Veilig Thuis Utrecht zitten in het zelfde pand en hebben dezelfde bestuurders, zo legt RTV Utrecht uit. De combinatie is uitzonderlijk.
Nederland telt 26 Veilig Thuis-organisaties, die onafhankelijk van elkaar opereren. Gemiddeld verwijst een Veilig Thuis-organisatie zo’n 7 procent van de gevallen door naar een GI. De Utrechtse Veilig Thuis doet dat in zo’n 18 procent van de gevallen. GI’s krijgen betaald per geval dat ze behandelen. Door naar zichzelf door te verwijzen, genereert Veilig Thuis Utrecht/SAVE extra omzet voor de eigen organisatie.
Verdienmodel
Lokale politieke partijen willen opheldering over de cijfers. Ze vrezen dat een “perverse prikkel” het verdienmodel van de combinatie drijft, maar de meeste partijen willen nader onderzoek afwachten. De korte lijnen zouden ook in het voordeel van de gezinnen kunnen werken.
Een aantal wethouders uit de regio noemt de cijfers van het CBS niet betrouwbaar. Vijf gemeentes komen met een gezamenlijke reactie: “De zorgstructuren in de regio’s en de aansluiting van Veilig Thuis is per regio verschillend georganiseerd. Daardoor zijn cijfers per regio niet goed vergelijkbaar.”
De gemeenten wijzen erop dat SAVE een organisatie zonder winstoogmerk is. “De gemeenten financieren hen om een aantal taken uit te voeren. Er is geen sprake van een “(commercieel) verdienmodel.”
Andere instanties
Ook Veilig Thuis Utrecht stelt in een reactie dat de cijfers van het CBS niet betrouwbaar zijn, maar wijst wel op een ander cijfer van het statistiekbureau.Daaruit zou blijken dat zij 33 procent van de gevallen doorverwijst naar een wijkteam. “Dat is meer dan de meeste VT’s doorverwijzen naar lokale teams”, aldus Veilig Thuis.
Uit onderzoek van RTV Utrecht blijkt echter dat dit aantal op 26 procent ligt. Veilig Thuis Utrecht verwijst naar verhouding heel weinig naar andere instanties door. Het Nederlands gemiddelde is 17,5 procent, Veilig Thuis Utrecht doet dit in 11 procent van de gevallen.