Mensen die iets willen doen aan hun overgewicht kunnen in de toekomst bepaalde vormen van hulp vergoed krijgen door de zorgverzekeraar. Bijvoorbeeld diëtisten en coaches worden toegevoegd aan het pakket, laat minister Bruno Bruins (Medische Zorg) weten.
“Als je gezonder gaat leven maak je minder ziektekosten”, zo redeneert Bruins over de toevoeging van de leefstijlbegeleiding. “Soms kan je helemaal van een ziekte afraken als je gezonder gaat leven. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde vormen van diabetes.”
Leefstijlbehandeling
Tijdens het VGZ-zorgdebat ‘Leefstijl als medicijn‘ eind vorig jaar maakte het ministerie al bekend dat de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI), een behandeling voor mensen met overgewicht en obesitas waarbij aandacht is voor voeding en leefstijl, per 2019 in het basispakket zou komen. Het College van Zorgverzekeringen (CVZ) adviseerde het ministerie van VWS in 2010 al om de GLI in het basispakket op te nemen, voor mensen met een hoog risico op complicaties van overgewicht. De toenmalige minister, Edith Schippers, besloot dit advies niet over te nemen. Daar komt vanaf 2019 dus verandering in.
Bruins: “Het vergoeden van de gecombineerde leefstijlinterventie is een belangrijke stap. De gezondheid van mensen die er gebruik van maken zal erop vooruit gaan. Daardoor verwachten we bovendien dat de kosten voor andere, duurdere vormen van zorg lager zullen uitvallen. Dat is mooi: winst voor de patiënt en winst voor de premiebetaler.”
Zittend vervoer
Naast de introductie van GLI in het basispakket, wordt de aanspraak op zittend ziekenvervoer verruimd. Hierdoor kunnen patiënten gebruikmaken van vervoer (anders dan met de ambulance) van en naar consulten, onderzoek en controles als deze samenhangt met de behandeling. Ook wordt vanaf 1 januari 2019 oefentherapie bij COPD vergoed vanaf de eerste behandeling.
Voor patiënten met auto-antilichaamspositieve systematische lupus erythematosus (SLE) werd het middel Belimumab de afgelopen jaren voorwaardelijk vergoed. Op deze manier kon het middel zijn effect in de praktijk bewijzen. Het Zorginstituut heeft geconcludeerd dat het middel inderdaad een meerwaarde oplevert. Daarom is besloten Belimumab nu definitief te vergoeden vanuit het basispakket.
Paracetamol
Paracetamol, vitaminen en mineralen die ook te koop zijn bij bijvoorbeeld supermarkten of drogisten, verdwijnen uit het pakket. Daarmee volgt Bruins een advies van het Zorginstituut uit 2016 op. Met de maatregelen wordt zo’n 20 miljoen euro bespaard, aldus de minister. Een druppel op de gloeiende plaat van de gezondheidszorg, erkent hij, “maar er komen nog heel veel meer druppeltjes”. De besparing wordt grotendeels gebruikt om patiënten te ontzien die nu nog veel moeten bijbetalen voor bepaalde andere geneesmiddelen. (Skipr/ANP)