Er moet in de wet een netwerkaansprakelijkheid worden opgenomen, zodat patiënten of nabestaanden niet vastlopen als het niet duidelijk is wie verantwoordelijk is voor een misser in de zorg – bijvoorbeeld door gebrek aan afstemming of samenwerking tussen zorgaanbieders.
Dat stelt rechtswetenschapper Charlotte Zegveld die op 23 mei promoveert aan de Universiteit van Tilburg. Zij onderzocht de aansluiting van het civiele medische aansprakelijkheidsrecht op situaties waarin gebrekkige samenhangende zorg wordt verleend door meerdere instellingen in een netwerk. Zegveld gaat uit van het patiëntenperspectief. Dat zorg is verleend door verschillende zorgaanbieders mag geen belemmering zijn voor schadevergoeding.
Schadevergoeding
Het kan voorkomen dat de schade ontstaat door een reeks kleine foutjes bij verschillende zorgverleners. Volgens de huidige wetgeving zouden zij afzonderlijk niet aansprakelijk zijn en kan er geen schadevergoeding worden toegewezen. Het kan ook zijn dat de verkeerde zorgaanbieder aansprakelijk wordt gesteld, omdat het onduidelijk is waar de schade is ontstaan.
Om deze problemen op te lossen stelt Zegveld voor een netwerkaansprakelijkheid te introduceren in het civiele medische aansprakelijkheidsrecht. Netwerkaansprakelijkheid maakt expliciete toedeling van aansprakelijkheid aan een van de partijen uit het netwerk mogelijk.