De Galenus-prijs is bij gelegenheid van het 25-jarig bestaan definitief omgedoopt tot Prix Galien. Met deze naamsverandering benadrukt de Prix Galien, die in zeventien landen wordt uitgereikt, zijn internationale karakter.
In Nederland worden onder de naam Galenus Geneesmiddelenprijs en de Galenus Researchprijs sinds 1992 elk jaar prijzen uitgereikt aan een innovatieve geneesmiddel en baanbrekend onderzoek. Met ingang van dit jaar heten de Galenusprijzen naar internationaal voorbeeld de Prix Galien Pharmaceutical Award en Prix Galien Research Award.
Medische technologie
Bovendien kent de Prix Galien met ingang van dit jaar een nieuwe categorie in de vorm van medische technologie. De Prix Galien MedTech Award zal worden uitgereikt aan een technologische innovatie die aantoonbare waarde heeft voor patiënt, mantelzorger of zorgverlener. Daarbij kan het gaan om applicaties in het domein van diagnostica en medische apparatuur tot e-health-oplossingen, robotica, domotica, wearables, telemedicine, serious gaming en virtual reality.
De criteria die de jury hanteert hebben onder meer betrekking op empowerment van patiënt, mantelzorger en/of zorgverlener, betere kwaliteit van leven voor patiënt of mantelzorger, vermindering van de zorglast, vermindering van de administratieve last van de zorgverlener en betere interactie tussen patiënt, zorgverlener of zorginstelling dan wel zorginstellingen onderling.
Jury
De jury van de Prix Galien MedTech Award 2018 staat onder voorzitterschap van Marlies Schijven, hoogleraar Chirurgie, in het bijzonder Serious Gaming, Simulation en Applied Mobile Healthcare, aan de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA). Schijven heeft namens Nederland tevens zitting in de internationale Prix Galien-jury.
De Medtech-jury wordt gecompleteerd door Cathy van Beek, vicevoorzitter van het programma tienkoppige Innovative Medical Devices Initiative van NWO/ZonMw, Annelien Bredenoord, hoogleraar biomedisch innovatie UMC Utrecht, Hans Clevers, wetenschappelijk directeur van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie, Joris van Eijck, directeur zorg Menzis, Lisette van Gemert, directeur e-health onderzoekscentrum Universiteit Twente, Lies van Gennip, directeur/bestuurder Nicti, André Piso, directeur Health Microsoft, Heleen Riper, hoogleraar e-mental-health VU, Jan Maarten Schraagen, principal scientist TNO Human Factors, en Frank Snoek, hoogleraar medische psychologie VUmc.