Het Albert Schweitzer Ziekenhuis (ASZ) zet een transportrobot in op de derde verdieping van het ziekenhuis in Dordrecht. Die brengt buisjes met bloed van patiënten vanaf de dialyseafdeling naar het klinisch-chemisch laboratorium. Het gaat om een proef van enkele weken om te kijken of verpleegkundigen en zorgassistenten door automatisering meer tijd overhouden voor de patiënt.
Het personeel moet nu tientallen keren per dag heen en weer lopen om rekjes met buisjes naar het lab te brengen. Het mes snijdt aan twee kanten. Doordat de robot ook met kleine tussentijdse hoeveelheden rijdt, komen de meetuitslagen eerder terug op de afdeling. Zo kan de dialyseapparatuur eerder worden bijgesteld als dat nodig is.
De robot ontwijkt obstakels en laat zelf deuren opengaan. Hij is volstrekt veilig voor omstanders en bij twijfel stopt hij volautomatisch.
Zorginnovatie
Het idee kwam van studenten van de Hogeschool Rotterdam die bij het Albert Schweitzer Ziekenhuis meedenken over zorginnovatie. Zij lieten zich inspireren door de zelfsturende treintjes op de Maasvlakte. De robot is de eerste zelfsturende in zijn soort die in een ziekenhuis in Europa rijdt. Om zijn verschijning zo onopvallend mogelijk te maken, kreeg hij stickers van een doktersjas. Hij heeft zelfs een personeelspas opgespeld gekregen. Het personeel heeft de transportrobot Robin gedoopt, naar de robot uit de tv-serie Bassie en Adriaan.