Meer regie over eigen leven en zorg voor de cliënt en grotere professionele handelingsvrijheid voor de behandelaar, dat is wat ggz-aanbieder MentaalBeter beoogt met de ingebruikname van een nieuwe digitale applicatie.
“Burgers zijn inmiddels gewend aan een Bol.com klantreis en verwachten dat ook van de zorg”, zegt bestuursvoorzitter Martin de Heer van MentaalBeter over de inzet van Vital Health Engage. “Met deze nieuwe mobiele applicatie geven we mensen bovendien een middel in handen om regie over hun eigen leven te voeren. Dat is in de ggz extra belangrijk omdat psychische klachten vaak gepaard gaan met een gevoel van controleverlies.”
MentaalBeter is een franchiseketen met over heel Nederland zo’n vijftig praktijken, die zowel generalistische basis-ggz als specialistische ggz leveren. Als landelijk opererende franchiseorganisatie is MentaalBeter bij uitstek geïnteresseerd in de toepassing van digitale hulpmiddelen. Zo werkt de organisatie al een paar jaar met een eigen met e-mental health platform. De Engage-app is te beschouwen als een mobiel koppelstuk voor dit platform. Daarnaast biedt Engage ook aanvullende mogelijkheden, zoals een rechtstreekse beveiligde verbinding met het EPD en een dito chat-module.
Blended care
Ontwikkelaar VitalHealth Software positioneert Engage als een generieke oplossing voor blended care. De bundeling van verschillende toepassingen in één portaal voorkomt een wildgroei van deeloplossingen, aldus VitalHealth, en biedt zowel cliënten en behandelaren inzicht en overzicht. “We hebben gekozen voor een open architectuur omdat je uiteindelijk de gebruiker in staat wilt stellen om de beste applicaties te kiezen”, zegt Laurens van der Tang, CEO van VitalHealth Software.
Om maximale uitwisselbaarheid te garanderen hanteert Engage standaarden voor gegevensuitwisseling en integratie zoals Koppeltaal, OZIS en HL7 FHIR. Daarnaast is de applicatie AVG-proof door incorporatie van de NEN 7510-norm voor veilige omgang met informatie in de zorg.
PGO
Wat De Heer betreft komt Engage in functioneel opzicht dicht in de buurt van de tegenwoordig veelbesproken Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO). “Eigenlijk is het al een PGO, ook al zijn wij het als aanbieder die het beschikbaar stellen. De volgende stap is dat dit eigendom van de patiënt wordt.”
Van der Tang denkt dat in de toekomst steeds meer lijntjes binnen Engage samen zullen komen. “Een volgende stap is het toevoegen van monitoring via wearables, zoals stress-sensoren. De ggz werkt nu veel met vragenlijsten, maar die zijn niet altijd even betrouwbaar. Je kunt iemand vragen of zich gestresst voelt, maar direct meten is toch wat anders.”