In het project ‘Ontwikkel je eigen eHealthapp’ wordt een onderwijsmodule ontworpen waarmee studenten leren hoe je een goede app ontwerpt. Projectleider Hemmik Leopold vertelt.
“Er zijn momenteel enorm veel gezondheids-apps beschikbaar”, vertelt Hemmik Leopold, universitair docent Klinische Informatiekunde in het AMC Amsterdam. “Maar de meeste daarvan zijn gewoon niet goed, of er mist evidentie voor patiënten om er echt mee aan de slag te gaan.” En dus pleit Leopold voor kennisvergroting als het gaat om het ontwikkelen van apps. “We hadden hier op de opleiding enkele professionals uit de ggz, die een app wilden ontwikkelen voor contact met hun cliënten. Maar toen we doorvroegen, bleek dat ze toch vooral waren gekomen met een opdracht van hun instelling: ‘We moeten een app hebben’. Dat gaat niet werken. Je moet echt concreet kunnen maken wat je doel is.”
Begrijpen
Met funding uit het Citrienfonds ontwikkelt Leopold nu een online onderwijsmodule die geneeskundestudenten straks als bijvak aan hun curriculum kunnen toevoegen. Het Citrienfonds van de NFU en ZonMw helpt duurzame en breed inzetbare verbeteringen in de gezondheidszorg te ontwikkelen.
“Niet dat studenten straks allemaal koortsachtig aan het programmeren moeten slaan”, vervolgt Leopold. “Maar wel omdat medici hier in toenemende mate mee te maken krijgen. Ze moeten begrijpen wat e-health is, hoe je een goede app ontwikkelt en wie je daar allemaal bij moet betrekken, maar ook aan wat voor eisen meetapparatuur moet voldoen. En ze moeten met programmeurs kunnen praten over wat ze willen.”
Buzzword
De eerste helft van 2017 heeft Leopold gebruikt om het raamwerk voor de onderwijsmodule uit te denken, nu is het tijd om de verschillende onderdelen – die moeten uitmonden in het ontwerpen van een eigen app – van het juiste lesmateriaal te voorzien. Leopold kan daarbij putten uit eerdere ervaring met een e-learning voor professionals waarin hij docent is. Juni 2018 wil hij met een pilot van start gaan en per september moet de module op alle geneeskundeopleidingen van Nederland beschikbaar komen als keuzevak. Leopold: “E-health is momenteel echt een buzzword en iedereen wil er iets mee. Maar voor veel ideeën volstaat een folder of een website. Ik denk dat onze taak vooral is om het enthousiasme dat er is een beetje te temperen en professionals en studenten te leren realistisch na te denken over wat een app mogelijk kan maken, hoe je een veilige app bouwt en hoe je hem relevant maakt voor je doelgroep.”
Het NFU programma e-Health wordt gefinancierd door het Citrienfonds. Dit artikel is onderdeel van een reeks artikelen en is gemaakt in samenwerking met BSL.
Meer informatie vindt u op www.nfu-ehealth.nl