De Nederlandse zorgsector gaat in de tweede helft van april op grote schaal aan de slag met optimalisering van de digitale informatie-uitwisseling. Het uiteindelijke doel is een duurzaam gezamenlijk informatiesysteem voor de beste zorg.
Het ministerie van VWS organiseert van 17 tot en met 19 april samen met IHE en het Platform voor de Informatiesamenleving in Den Haag een Weekonnect annex Connectathon. Dutch Hacking Health volgt van 20 tot en met 22 april in verschillende steden met een Zorghackathon. Dertig teams uit de gehandicaptenzorg presenteren daarnaast op 13 april de uitkomsten van een week durende VG Hackaton die op 9 aril van start is gegaan. Een jury bestaande uit onder anderen Erik Gerritsen, secretaris-generaal VWS, en Frank Bluiminck, directeur Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN), oordeelt dan welk team het beste antwoord heeft gevonden op de vraag hoe mensen met een verstandelijke beperking beter te ondersteunen met behulp van technologie.
Kennisuitwisseling
Tijdens het driedaagse Weekonnect kunnen bezoekers zich via een uitvoerig sessie-programma informeren over eenduidige digitale gegevensregistratie aan de bron. Ook wordt er gesproken over veilige, gestandaardiseerde informatie-uitwisseling met borging van privacy. Zo worden bezoekers onder meer uitgenodigd om mee te denken over het afsprakenstelsel rond de digitale standaard MedMij. Daarnaast is er aandacht voor organisatieprocessen die implementatie en opschaling van digitale innovatie vergemakkelijken.
Naast zorg-gerelateerde sessies biedt het programma van de Weekonnect ruimte aan andere sectoren, zoals de energie, het uitgeefbedrijf, de maakindustrie en de logistiek. De organisatoren denken dat alle betrokken sectoren baat hebben bij onderlinge kennisuitwisseling.
Als onderdeel van Weekonnect komt ook de Europe Connectathon naar Nederland. In het kader hiervan testen een week lang 300 programmeurs van leveranciers en zorginstellingen live de onderlinge connectiviteit van hun systemen. Het doel is om zo informatieoverdracht -en daarmee de kwaliteit van zorg- te verbeteren. Eén en ander gebeurt op initiatief van de ministeries van VWS en EZ in samenwerking met IHE (Integrating Healthcare Enterprise) Nederland.
Betere keuzes
“Deze nauwe samenwerking tussen veelal concurrerende leveranciers is een unieke gebeurtenis”, zegt Tie Tjee, Vendor Chair IHE Nederland. “Doordat programmeurs testen met gebruikersscenario’s uit de gezondheidszorg en technische problemen die opkomen ter plekke worden opgelost, zullen gebruikers van de software straks veel minder fouten tegenkomen in de praktijk.”
Leveranciers die de tests met goed gevolg doorstaan mogen een IHE-integriteitsverklaring op hun website plaatsen. “Zorginstellingen krijgen hiermee inzicht in welke systemen daadwerkelijk met elkaar kunnen communiceren”, stelt Tjee. “Bij aanschaf van nieuwe producten kunnen zij zo betere keuzes maken.”
Dichtrennen
Over het belang van betere digitale informatie-uitwisseling bestaat in het veld weinig twijfel. “Zorgprofessionals verliezen iedere dag onnoemelijk veel tijd aan het dichtrennen van gaten in de onderlinge afstemming doordat systemen niet met elkaar kunnen communiceren”, zegt Hans Nijman, afdelingshoofd Obstetrie & Gynaecologie van het UMCG, en landelijk programmaleider NFU-Citrienfonds. “Het volgens dezelfde principes vastleggen en met elkaar delen van gegevens, zal de zorg voor zorgverleners en patiënten met grote stappen vooruit brengen.”
Hackathon
Naast zorgverleners en patiënten zijn tijdens de Zorghackathon Dutch Hacking Health in het weekend van 20 tot 22 april nadrukkelijk ook designers, ontwikkelaars en ondernemers welkom. Tijdens Dutch Hacking Health zal in vijf steden bij verschillende ziekenhuizen een zorghackathon worden gehouden. Het idee is om technologie, design, ondernemerschap, gezondheid(zorg) en patiënten samen te brengen en zo innovatieve oplossingen te vinden voor actuele problemen van patiënten en zorgprofessionals.