Een slechte zithouding in een rolstoel leidt tot lichamelijke ongemakken en vermoeidheid. Een ‘slimme’, met sensoren uitgeruste rolstoel moet nu meer inzicht geven in de optimale zithouding om zo de negatieve effecten van langdurig rolstoelgebruik te voorkomen.
In Nederland zijn ongeveer 300.000 mensen afhankelijk van een rolstoel. Een deel van hen brengt dagelijks uren zittend door, met soms nadelige gevolgen voor de huid, gewrichten en spieren. Zo kunnen door een voortdurende druk wonden ontstaan die lastig zijn te genezen. Ook kost een slechte zithouding energie, wat ten koste gaat van de zelfredzaamheid van de rolstoelgebruiker.
Met de ‘Smart Wheelchair’ hopen IT-dienstverlener SAP, zorgorganisatie Sensire en Life & Mobility meer inzicht te krijgen in de relatie tussen zitgedrag en ongemakken zoals decubitus. Hiertoe heeft SAP in co-innovatie met de Nederlandse rolstoelenfabrikant Life & Mobility, ergotherapeuten, het wetenschapsveld en gebruikers vier rolstoelen uitgerust met elk elf sensoren. De sensoren geven elke vier seconden informatie door over drukverdeling, temperatuur en de zithouding van de gebruiker. Deze gegevens worden via wifi naar het SAP Cloud Platform gestuurd voor nadere analyse met SAP Leonardo Analytics en geavanceerde algoritmes.
Realistische data
“De Smart Wheelchair biedt ons de big data die we nodig hebben om meer zicht te krijgen op het zitgedrag van rolstoelgebruikers, en hoe je dat kunt aanpassen voor meer autonomie”, zegt bewegingswetenschapper Hanneke Knibbe van LOCOmotion. “Er is nog niet heel veel onderzoek gedaan naar langdurig zitten en de gevolgen voor de gezondheid bij rolstoelgebruikers. En de data die beschikbaar zijn, komen veelal uit lab-omgevingen en niet uit de praktijk.”
Het Smart Wheelchair-project kan volgens Knibbe voor een doorbraak zorgen. “Hiermee beschikken we over grote hoeveelheden realistische data die afkomstig zijn uit de dagelijkse praktijk. Die gedetailleerde informatie is nodig om verbanden te kunnen leggen tussen zitgedrag en de reactie van het menselijk lichaam. Met die informatie kun je bijvoorbeeld rolstoelen verder optimaliseren voor meer comfort en uiteindelijk een betere kwaliteit van leven.”
“Smart Wheelchair is een mooi voorbeeld van hoe je met het Internet of Things en big data een positieve bijdrage kunt leveren aan de maatschappij”, aldus Jan Willem Dijkstra, programmamanager bij SAP Nederland en bedenker van het concept. “SAP heeft kennis van de technologie, terwijl Life & Mobility als kenniscentrum weet wat goed zitten is. Samen zijn we in staat om een oplossing te vinden voor de problemen die inherent zijn aan langdurig rolstoelgebruik.”