Het voornemen van kabinet Rutte III om 1,9 miljard euro te besparen op de curatieve zorg, dwingt ziekenhuizen nog meer om de kosten tegen het licht te houden. Zij zien onder meer mogelijkheden in logistieke efficiëntie. Toch krijgt het uitbesteden van logistiek zoals zorginstellingen succesvol doen, voorlopig nog weinig navolging. Hoe komt dat? En kan het anders? We vragen het Jef Schoon, salesmanager Ziekenhuizen en zijn collega-salesmanager van Zorginstellingen, Karoline Verwoerd, beiden werkzaam bij Mediq Medeco.
Zorginstellingen besteden hun logistiek steeds meer uit. Waarom?
Karoline: “De logistiek rondom zorgproducten is de afgelopen jaren wegens bezuinigingen en decentralisatie geleidelijk uitbesteed aan leveranciers. Voorheen leverden wij pallets af bij het centrale magazijn van de instelling en vanuit dit magazijn werden de afdelingen bevoorraad. Tegenwoordig maken wij de pakketten op maat per afdeling klaar en leveren we die in het betreffende huis af, in sommige gevallen zelfs tot op de afdeling of in de voorraadkast. Instellingen hebben daardoor geen centrale magazijnen en magazijnmedewerkers meer nodig.”
Is uitbesteding van logistiek ook een optie voor ziekenhuizen?
Jef: “Absoluut, en het gebeurt al – zij het op kleine schaal. Hospital Logistics bijvoorbeeld is een dienstverlener die voor elf ziekenhuizen de logistiek verzorgt. Zij fungeren als logistieke hub; producten van alle leveranciers onder wie wij, worden samengevoegd en bij ziekenhuizen als totaalpakket geleverd. Wij maken de pakketten nog niet op afdelingsniveau klaar zoals bij de zorginstellingen omdat ziekenhuizen nog niet per afdeling bestellen. Maar dat zou wel een volgende stap kunnen zijn. Fijnmazige logistiek door derden is voor ziekenhuizen de toekomst want het levert efficiency-voordelen op: minder of zelfs geen voorraad en minder logistieke handelingen.”
De ontwikkeling gaat niet zo snel als bij zorginstellingen. Hoe komt dat?
Jef: “Veel ziekenhuizen krijgen de business case op dit moment niet rond. Ze hebben vaak nog magazijnruimte en magazijnmedewerkers in dienst en hiervan afscheid nemen kost geld. Gevolg is dat ze de investering uitstellen tot de financiële situatie dat toelaat. Leveringszekerheid speelt ook een rol. Ziekenhuizen denken dat ze met een eigen magazijn minder risico lopen dat ze misgrijpen. Daarom zie je dat in een enkel geval bij nieuwbouw toch weer wordt gekozen voor een eigen magazijn. Desondanks is de verwachting wel dat ziekenhuizen hun logistiek gaan uitbesteden op termijn.”
Welke logistieke besparingen zijn eenvoudiger te bereiken voor ziekenhuizen?
Jef: “Een relatief snelle en eenvoudige besparing is het reduceren van het aantal leveranciers. Ziekenhuizen hebben soms wel 500+ leveranciers. Door bij minder leveranciers meer producten in te kopen, profiteren ze van inkoopvoordeel en lagere logistieke kosten. Met PROcure hebben wij inmiddels acht ziekenhuizen geholpen om hun assortiment te rationaliseren en harmoniseren. We zijn voor hen een one-stop-shop en dat resulteert in minder leveranciercontacten en logistieke handelingen. Twee ziekenhuizen in de regio Amsterdam hebben ook te kennen gegeven om over te stappen op PROcure.”
Kan Mediq Medeco de logistiek uit handen nemen?
Jef: “Deels. We werken hiervoor onder andere samen met Hospital Logistics. Wij richten ons op onze toegevoegde waarde: de bundeling van het assortiment. Bundel je niet en besteed je wel uit dan verschuif je enkel de logistieke handelingen van je eigen magazijn naar die van de logistiek dienstverlener. En die brengt daarvoor kosten in rekening. Uitbesteden leidt pas echt tot besparing als je eerst je productassortiment bundelt. Daarom is onze ambitie om ziekenhuizen een zo breed mogelijk assortiment disposables aan te kunnen bieden. Om het in een metafoor te zeggen: we willen dé supermarkt voor disposables zijn waar je in één keer alles koopt. En we kunnen je ‘boodschappen’ aan de voordeur of zelfs tot in de schappen bezorgen. Rechtstreeks of via een logistieke partner.”
Is Mediq Medeco klaar om volgens dit model te leveren?
Karoline: “Absoluut, we bewijzen bij zorginstellingen al dat we op afdelingsniveau kunnen leveren. Er zijn natuurlijk wel verschillen met ziekenhuizen waar we rekening mee moeten houden. MedBIS, ons bestel- en informatiesysteem voor zorginstellingen, is voor ziekenhuizen niet geschikt. We zijn daarom bezig om ons huidige bestelsysteem voor ziekenhuizen klaar te maken voor de toekomst. Zo willen we bestellen op afdelingsniveau mogelijk gaan maken. Dankzij ons in aanbouw zijnde, grotendeels geautomatiseerde, distributiecentrum in Bleiswijk kunnen we vanaf medio 2018 bovendien efficiënter en sneller leveren. Die investeringen doen we omdat voor ons vaststaat dat het uitbesteden van logistiek geen kwestie is van of maar van wanneer.”
Meer weten? Bekijk dan de Newsroom van Mediq Medeco.