Een Europees consortium onder leiding van het Nijmeegse Radboudumc heeft een subsidie gekregen van 26 miljoen euro van de Europese Commissie voor onderzoek naar diabetes. Het gaat om vraagstukken waar na bijna honderd jaar sinds de ontdekking van insuline nog altijd geen antwoorden op zijn.
Patiënten met diabetes lopen niet alleen het risico op een te hoog, maar ook op een te laag suikergehalte. Het onderzoek richt zich onder meer op het fenomeen ‘hypoglykemie’, kortweg ‘hypo’. Dat is een sterke daling van het suikergehalte bij diabetespatiënten en een nadelige bijwerking van het toedienen van te veel insuline. Met insuline kan een te hoog suikergehalte (glucosegehalte) worden verminderd. Het gehalte kan daardoor echter ook weer te veel zakken. Patiënten kunnen dan een hypo krijgen, met klachten als zweten, duizeligheid, verwardheid en hartkloppingen. Sommigen voelen zo’n hypo wel aankomen en kunnen maatregelen nemen zoals wat eten. Maar anderen voelen dat juist weer niet.
“We willen met fundamenteel en toegepast onderzoek de onderliggende mechanismen van een hypoglykemie verder onderzoeken en verduidelijken. Die kennis stelt ons in staat nieuwe behandelingen voor patiënten te ontwikkelen die zelf niet goed een hypoglykemie voelen aankomen”, zegt Cees Tack, professor bij het Radboudumc.
Glucosesensor
Ook worden er praktijktests gedaan naar continue suikermeting met een glucosesensor. “Ook de psychologische en economische impact van hypoglykemie op patiënten en gezinsleden moet niet worden onderschat. We gaan die impact zo objectief mogelijk in maat en getal proberen uit te drukken”, aldus Tack.
Het onderzoek gaat binnenkort van start en heeft een looptijd van vier jaar. (ANP)