Op 23 januari heeft de Eerste Kamer de Wet forensische zorg aanvaard. Dat betekent dat rechters makkelijker verplichte zorg kunnen opleggen aan daders met een psychische stoornis, zowel tijdens als na hun detentie. Zo hebben ze ook meer mogelijkheden om tbs op te leggen.
Dat meldt het Ministerie van Justitie en Veiligheid in een persbericht. De wet treedt op 1 januari 2019 in werking.
Aansluiting
Door de wet kan de strafrechter aansluitend aan een straf verplichte zorg opleggen, zodat de zorgverlening niet automatisch stopt als de straf eindigt. Goede aansluiting van forensische zorg op de reguliere ggz moet voorkomen dat gedetineerden zonder zorg opeens op straat komen en opnieuw in de fout gaan.
Tbs
Verder komen er meer mogelijkheden om tbs op te leggen. Op basis van bestaande medische gegevens uit de reguliere ggz kunnen rapporteurs toch iets zeggen over de psychische toestand van verdachten die onderzoek weigeren. Op basis daarvan kan de rechter de tbs-maatregel opleggen.
Onderzoek
Volgens het ministerie ontlopen nu elk jaar tientallen verdachten tbs met dwangverpleging, omdat zij weigeren aan onderzoek mee te werken. Daardoor komen mensen die onvoldoende zijn behandeld weer in de maatschappij.