Bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) kwamen in het derde kwartaal van 2017 in totaal 1605 vragen en meldingen binnen. Ruim 33 procent van het totaal aantal meldingen ging over zorgverzekeraars. Bijna alle meldingen hiervan komen van verloskundigen.
De verloskundigen vinden dat zorgverzekeraars te lage tarieven bieden. De NZa stelt maximumtarieven vast, maar de zorgverzekeraar mag een lagere prijs aanbieden.
De besprekingen tussen verzekeraars en verloskundigen over de contracten voor 2018 verliepen moeizaam. De zorgverzekeraars wilden het maximumtarief niet betalen, terwijl verloskundigen het oude tarief veel te laag vonden. Begin november werd bekend dat Zilveren Kruis, VGZ, CZ en Menzis per 1 januari toch het maximumtarief gaan betalen.
Stijging
De NZa ziet in het derde kwartaal van 2017 een lichte stijging in het aantal meldingen ten opzichte van het kwartaal ervoor. Vergeleken met het derde kwartaal in 2016 is het aantal meldingen ongeveer gelijk.
De NZa constateert verder dat patiënten met de diagnose slaapapneu soms te veel betalen voor hun jaarlijkse controleconsult bij de longarts. Zij betalen voor een gehele behandeling, terwijl alleen het SD-kaartje van hun slaapapneu-apparaat wordt uitgelezen. Deze manier van registreren is ongewenst, schrijft de NZa. Het Snelle Interventieteam van de zorgautoriteit is in inmiddels in gesprek gegaan met zorgaanbieders over de kwestie.
Fysiotherapeut
Ook de rekening van de fysiotherapeut blijkt niet altijd te kloppen. Een patiënt betaalde ten onrechte voor shockwavetherapie én een normale fysiotherapiebehandeling, terwijl deze op dezelfde dag plaatsvonden. “Dit mag niet”, aldus de NZa. “Je betaalt gewoon voor één normale fysiotherapiebehandeling.” De zorgautoriteit is in gesprek gegaan met de branchevereniging van shockwavetherapie en die heeft haar leden op de hoogte gebracht van de regels.
In het derde kwartaal van 2017 kreeg de NZa ook vragen over tandartsrekeningen. Patiënten betalen voor een aanvullende schriftelijke anamnese, die een tandarts alleen in rekening mag brengen wanneer uit een routine-vragenlijst blijkt dat dit nodig is en de tandarts deze ook echt uitvoert. De NZa heeft zes tandartspraktijken een waarschuwing gegeven.
Basis-ggz
Verder bestaat onder cliënten in de basis-ggz onduidelijkheid over een aantal onderdelen van hun rekening: het aantal minuten en de omschrijving ‘basis-ggz middel’. Het eerste zegt hoeveel tijd een behandelaar besteedt aan een cliënt en het tweede bepaalt wat voor soort basis-ggz-zorg een cliënt krijgt. De soort basis-ggz-zorg bepaalt hoeveel een cliënt moet betalen, niet het aantal minuten.