Dementerende ouderen krijgen mindere zorg als ze op de wachtlijst voor een verpleeghuis staan. Dit blijkt uit onderzoek van De Monitor (KRO-NCRV) en dagblad Trouw naar de verpleeghuiszorg.
Het verschijnsel staat bekend als de zorgval. Ouderen die op een wachtlijst staan, komen terecht in de Wet langdurige zorg (Wlz) en moeten hierdoor zorg inleveren terwijl ze dat thuis juist nog wel nodig hebben en daar ook meer voor betalen.
In een enquête van De Monitor, die is ingevuld door 360 casemanagers dementie, geeft ruim 68 procent aan dat de overgang naar de verpleeghuiszorg problematisch verloopt. Casemanagers dementie zijn de regelaars in de zorg die ervoor zorgen dat ouderen met dementie de juiste hulp krijgen. Volgens hen moeten mensen gemiddeld vijf uur zorg per week inleveren als ze onder de Wlz vallen.
De seniorenorganisatie KBO-PCOB noemt de situatie onwenselijk. “Ik ben geschrokken van dit vreselijke bericht. Zeker als je bedenkt dat in veel van deze situaties ook overbelaste mantelzorgers een harde klap krijgen. En het water stond hen al aan de lippen door de verslechterende situatie thuis”, zegt directeur Manon Vanderkaa.
Zorgval
KBO-PCOB vindt dat de zorgval snel moet verdwijnen. “Wellicht kan tijdens de wachtperiode de geleverde zorg uit de Wmo en de Zorgverzekeringswet thuis gewoon doorgaan, maar wel vanuit de Wlz betaald worden. Op die manier hebben zorgbehoevende ouderen geen last van de verschillende betaalsystemen.” (ANP)