AppleMark
De overheid zou zwakke aanbieders in de langdurige zorg desnoods moeten laten omvallen, in plaats van extra geld voor deze organisaties uit te trekken. Deze budgetgedreven systematiek gaat namelijk ten koste van de groeimogelijkheden van goed geleide instellingen. Dit zegt Wim Groot, Maastrichtse hoogleraar Gezondheidseconomie, in een interview met Fizier, tijdschrift voor zorgfinancials.
Waar de band tussen zorgaanbieder en overheid losser is, zijn volgens hem “veel minder problemen met kwaliteit”. “De les die we daaruit kunnen trekken, is dat de kwaliteit minder is als de overheid er te dicht bovenop zit. Slecht presterende instellingen worden niet gestraft.” Niet ingrijpen als een aanbieder van langdurige zorg failliet dreigt te gaan, zou volgens hem disciplinerend kunnen werken.
Groot wijst op de ziekenhuizen. “Lange tijd accepteerden we niet dat die failliet zouden gaan, sommige ziekenhuizen werden zelfs tot ‘systeemziekenhuis’ benoemd. Maar toen de overheid de IJsselmeer-ziekenhuizen failliet dreigde te laten gaan, zag je daar in de hele sector een disciplinerende werking van uit gaan.”
Concurrentie
De hoogleraar denkt dat het systeem van persoonsvolgende bekostiging een deel van de oplossing kan zijn. Dan gaan mensen naar de instellingen waar ze graag heen willen en er ontstaan mogelijkheden voor nieuwe toetreders in de zorg. “Dat zorgt voor concurrentie, waar ook een disciplinerende werking van uit gaat.”
De neiging van politici is juist om verpleeghuizen met problemen te hulp te schieten. Een voorbeeld is het besluit van voormalig staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) om 100 miljoen euro uit te trekken voor verbetering van de kwaliteit van zorg in verpleeghuizen. “Dat geld is vooral naar slecht geleide instellingen gegaan, waar niet alleen de zorg slecht was, maar ook het financiële management.” Hij is bang dat het nieuwe kabinet ook weer geld gaat steken in de verkeerde instellingen.
Zorgaanbieders moeten goede zorg leveren én een positief resultaat leveren, vindt Groot. Dat geld moeten ze vervolgens gebruiken om te investeren. “Instellingen die dat niet kunnen, zullen moeten inkrimpen en tenslotte verdwijnen.”
Goed financieel beleid
Volgens Groot voeren goed geleide organisaties, waar kwalitatief goede zorg wordt geleverd, over het algemeen ook goed financieel beleid. “Het staat of valt met het management.” Hij stelt dat er in slecht geleide zorginstellingen veel verloop is, dat het ziekteverzuim hoog is en dat de samenwerking tussen werknemers niet optimaal is.
De hoogleraar haalt het voorbeeld aan van een ziekenhuis waar het management meer aandacht besteedde aan vastgoed in plaats van aan zorg. Volgens hem draait het in de langdurige zorg uiteindelijk om het primaire proces, namelijk de aandacht voor mensen – patiënten én medewerkers.