Ziekenhuis St Jansdal heeft de HIMSS EMRAM 7 Award ontvangen. Het ziekenhuis in Harderwijk is pas het vijfde ziekenhuis in Europa dat dit keurmerk voor de hoogste staat van digitale volwassenheid heeft weten te verkrijgen.
De bijzondere internationale erkenning laat zien dat St Jansdal zorgprocessen optimaal ondersteunt met de inzet van digitale hulpmiddelen. “De HIMSS 7 Award past naadloos in de strategische ambities van ons ziekenhuis”, reageert Jan Voorburg, lid raad van bestuur. “Wij geloven in de kracht van digitale ondersteuning van onze zorgprocessen en gebruiken onze digitale data voor veilige, kwalitatief hoogstaande maar ook persoonsgerichte en persoonlijke zorg.” In Nederland ging alleen het Radboudumc het St Jansdal voor als Stage 7-ziekenhuis.
EMRAM Stage 7 staat voor het hoogste niveau van patiëntveiligheid, kwaliteit, effectiviteit en efficiëntie met behulp van digitale hulpmiddelen. Daarbij valt te denken aan het gebruik van een volledig geïntegreerd elektronisch patiëntendossier, de elektronische beschikbaarheid van beelden, geautomatiseerde waarschuwingssystemen en volledig digitale werkplekken. Dit alles verhoogt de patiëntveiligheid en kwaliteit van zorg.
Barcodecontrole
Het aantoonbaar verhogen van de patiëntveiligheid komt goed in beeld bij het verstrekken van medicijnen. Zowel de patiënt als het medicijn als de voorschrijving worden aan het bed gecontroleerd door middel van een barcode. Dit waterdichte systeem voorkomt dat mensen verkeerde medicijnen toegediend krijgen.
Digitalisering
Het St Jansdal is er van overtuigd dat de zorg de komende jaren onder invloed van digitalisering radicaal gaat veranderen. Digitale transformatie gaat bepalend worden in het toekomstig succes en continuïteit van zorginstellingen. Draagvlak en commitment van de medische staf en verpleging gaat het verschil maken. Binnen het St Jansdal is de afgelopen jaren veel geïnvesteerd op dit vlak en er is nu ook anderhalf jaar een platform ‘digitale dokters’ actief waarin medisch specialisten gezamenlijk nadenken over deze digitale transformatie. Inmiddels lopen er zo’n tien ‘digitale dokter projecten’, in verschillende fasen van uitvoering. Ook is er onder het motto “Dokters helpen dokter” ruimte gemaakt voor peer-to-peer-scholing en voorlichting.
“De digitalisering gaat veel sneller dan we denken”, reageert Cas Colder, longarts en lid van de IT-Programmaraad. “Over een paar jaar komt de patiënt alleen nog voor fysieke interactie of -behandelingen in het ziekenhuis. De voorbereiding gaat vanuit huis en de nabehandeling ook, met de nodige robotica en elektronische berichtgeving hieromtrent. Daar moet je je niet door laten verrassen, maar moet je je op voorbereiden.”