Dwanglicenties kunnen worden ingezet om lagere medicijnprijzen af te dwingen. Minister Bruno Bruins voor Medisch Zorg wil deze optie ‘met nadruk uitgebreid verkennen’, zei hij woensdagmiddag tijdens een debat in de Tweede Kamer.
Met dwanglicenties worden de patentrechten van farmaceuten doorbroken. De licenties maken het mogelijk om goedkopere kopieën te maken van een medicijn waarop de farmaceut nog patent heeft. Bruins gaat serieus kijken naar de mogelijkheden om deze licenties in te zetten, zo meldt het FD.
Bruins’ voorganger Schipper was hier terughoudender in, maar de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) adviseerde afgelopen zomer om hardere middelen in te zetten om lagere prijzen voor geneesmiddelen af te dwingen. De Raad noemde ook de dwanglicenties als een van de opties.
Bruins neemt dit advies nu ter harte, maar benadrukt dat de dwanglicenties “een zwaar instrument zijn dat je niet lichtzinnig moet inzetten, omdat het de geneesmiddelmarkt verstoort”. Bruins stelt daarnaast andere maatregelen te verkennen. Zoals met de mogelijkheid om apothekers dure medicijnen op recept na te laten maken voor individuele patiënten.
Een apotheker uit Den Haag maakte dinsdag bekend dat hij het dure medicijn Orkambi tegen taaislijmziekte zelf gaat maken voor ongeveer een vijfde van de prijs. Bruins zei tijdens het debatdat de apotheker in een eventuele juridische procedure van producent Vertex niet kan rekenen op bijstand vanuit het ministerie, aldus het FD.