Het Meander Medisch Centrum Amersfoort, het UMC Utrecht en het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht/Nieuwegein hebben gezamenlijk het Regionaal Academisch Kankercentrum Utrecht (RAKU) opgezet. Binnen het RAKU werken de ziekenhuizen samen aan de zorg voor patiënten met zeldzame tumoren.
Het is de bedoeling dat artsen zich door de samenwerking meer kunnen specialiseren in de behandeling van tumoren die relatief weinig voorkomen, zoals tumoren in de slokdarm, maag, lever, galwegen en alvleesklieren. Dit moet leiden tot betere uitkomsten voor de patiënt. Tot nu toe werden de behandelingen voor deze aandoeningen in alle drie de ziekenhuizen apart uitgevoerd.
Binnen het samenwerkingsverband zijn regionale teams gevormd van specialisten uit de drie ziekenhuizen. Zij gaan gezamenlijk zorgen voor patiënten met een bepaalde tumorsoort. De operaties worden door regionale operatieteams in één van de ziekenhuizen uitgevoerd. “Hiermee zorgen we ervoor dat een vast team van specialisten alle patiënten met een bepaalde tumorsoort behandelen”, zegt chirurg Quintus Molenaar.
Nadat de diagnose is gesteld wordt de patiënt in het multidisciplinaire overleg van de teams besproken en uitgenodigd op de RAKU-poli in het UMC Utrecht. Daarbij zijn alle betrokken zorgverleners uit de drie samenwerkende ziekenhuizen aanwezig. De zorgverleners en patiënt bespreken samen wat het best passende behandelplan is.
Operaties
Veel voorkomende leveroperaties worden in alle drie de ziekenhuizen verricht. Complexe lever- en galwegoperaties en operaties voor maag-, slokdarm- en neuro-endocriene alvleeskliertumoren vinden in het UMC Utrecht plaats. De alvleesklieroperaties zijn gecentreerd in het St. Antonius Ziekenhuis.
Als patiënten naast een operatie andere behandelingen nodig hebben, zoals chemotherapie, dan krijgen ze die in het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Het kan dus voorkomen dat een patiënt in meerdere ziekenhuizen terecht komt voor zijn behandeling. De patiënt hoeft echter niet op iedere locatie weer opnieuw onderzoeken te ondergaan. Zorgverleners in alle drie de ziekenhuizen beschikken over dezelfde gegevens van de patiënt.
Chirurg Hjalmar van Santvoort: “We bundelen de kennis en expertise van drie ziekenhuizen, waardoor we echt kunnen werken aan betere overlevingskansen voor patiënten. Daarnaast worden patiënten sneller geholpen, doordat we efficiënt gebruik maken van de faciliteiten op de drie locaties.”
Technieken
De initiatiefnemers van het centrum verwachten binnen het RAKU voor alle tumorsoorten de nieuwste operatietechnieken aan te kunnen bieden, zoals robotchirurgie en nieuwe behandelingen in het kader van wetenschappelijke studies. Ook hiermee zullen de overlevingskansen in de toekomst hopelijk stijgen, aldus de ziekenhuizen.
De plannen van de drie ziekenhuizen in de regio Utrecht voor meer samenwerking bij complexe kankerzorg liepen al langer. Vorig jaar gaf de Autoriteit Consument & Markt (ACM) groen licht. De kartelwaarkhond zag voldoende voordelen voor patiënten en verzekerden. “We zien dat steeds meer ziekenhuizen gaan samenwerken bij complexe zorg. Samenwerkingen waar patiënten en verzekerden duidelijk beter van worden, worden niet belemmerd door de Mededingingswet”, aldus ACM-bestuursvoorzitter Chris Fonteijn destijds.