Negen jeugdzorgaanbieders vinden dat 21 gemeenten in Zuidoost-Brabant te weinig willen betalen voor de intensieve zorg die zij leveren. Na bijna een jaar onderhandelen is er nog geen akkoord gesloten over de tarieven die vanaf 2019 moeten gelden. Dit meldt het AD.
Het gaat om Amarant, Bijzonder Jeugdwerk, Combinatie Jeugdzorg, GGzE, GGZ Oost-Brabant, Kompaan en De Bocht, Koraal Groep, Mutsaersstichting en Reinier van Arkel.
De 21 regiogemeenten werken aan een gezamenlijke ‘catalogus’ van aandoeningen, behandelingen en bijbehorende tarieven. Voor de meeste aandoeningen geldt een ’trajectprijs’ voor alle kosten vanaf de diagnose tot het einde van de behandeling.
Volgens de negen jeugdzorgaanbieders zijn de tarieven te laag voor de intensieve zorg die zij leveren. Ze wijzen erop dat ze meer kosten moeten maken dan kleine instellingen of individuele hulpverleners. De instellingen zijn naar eigen zeggen veel geld kwijt aan gespecialiseerd personeel, gebouwen en administratie.
Niet dekkend
De gemeenten erkennen dat de tarieven niet voor alle behandelingen dekkend zijn, schrijft het AD. “Het is een gemiddelde prijs waarmee de aanbieder soms voordeel en soms nadeel heeft”, aldus burgemeester Elly Blanksma van Helmond in een brief aan de Helmondse raad.
De gemeenten zullen volgens Blansma blijven proberen om tot een akkoord te komen. “Wij hebben hen nodig voor de vormen van jeugdzorg die ze leveren. Omgekeerd hebben zij ons ook nodig om te kunnen blijven bestaan.”