Zilveren Kruis, CZ en VGZ verhogen de tarieven voor de wijkverpleging. Thuiszorginstellingen krijgen hierdoor volgend jaar meer geld voor deze vorm van zorg. Dat bericht tv-programma De Monitor.
Het betreft niet alleen een verhoging die rekening houdt met de inflatie en een nieuwe cao voor verpleegkundigen, maar een structurele verbetering. Het extra geld voor volgend jaar is onder meer bedoeld om personeel te kunnen bij- en omscholen, om meer personeel te krijgen en te voorkomen dat patiënten geweigerd worden in de wijkverpleging.
Zilveren Kruis zegt dat het tarief rond de vier procent stijgt en VGZ geeft aan “enkele procenten” omhoog te gaan. Een woordvoerder van CZ zegt in de uitzending vanwege de concurrentiegevoeligheid niet aan te kunnen geven hoe groot de stijging precies is. Volgens Ruud Dijkers van Thuiszorg West-Brabant (TWB), die in de onderhandelingen met name te maken met verzekeraars CZ en VGZ, gaat het om ruim vier procent.
Doelmatig
Dijkers zegt het extra geld te krijgen onder voorwaarde dat de instelling doelmatiger gaat werken. De verhoging betekent dus niet dat ouderen volgend jaar direct meer zorg krijgen. Dijkers: “Zoals wij er nu naar kijken is het een tarief waarmee we kunnen overleven, maar nog steeds geen investeringen gedaan kunnen worden om de thuiszorg door te ontwikkelen.”
De thuiszorg kampt met personeelstekorten, waardoor patiënten niet altijd thuis kunnen worden verpleegd. Ze blijven hierdoor soms langer in het ziekenhuis liggen dan medisch gezien nodig is. Ook lijden veel thuiszorginstellingen verlies. Eerder dit jaar bleek uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) dat veel thuiszorgaanbieders onder de kostprijs werken.
Onvoldoende
Volgens Hans Buijing van de brancheorganisatie voor thuiszorginstellingen (BTN) is het mooi dat er nu wat geld bijkomt, maar is het tarief voor wijkverpleging nog altijd onvoldoende. Verder maakt BTN zich zorgen over het feit dat er gestuurd wordt op het aantal uren zorg dat cliënten mogen krijgen. “Dat schuurt enorm met het systeem waarin wijkverpleegkundige mogen bepalen hoeveel zorg iemand nodig heeft. De portemonnee van de verzekeraar hoort niet te bepalen hoeveel zorg iemand krijgt”, aldus Buijing in De Monitor.