“Hoe kan ik met nieuwe woonzorgconcepten inspelen op de veranderende vraag en de vele ontwikkelingen?” Veel zorgorganisaties buigen zich over diezelfde vraag. Er is daarbij aandacht voor de kwaliteit van wonen en zorg en de beleving vanuit de klant. Maar de échte uitdaging is toch de bekostiging en betaalbaarheid en die uitdaging wordt alleen maar groter.
Bezwaren opzij geschoven door VWS, druk op financiën neemt toe
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft de bezwaren tegen een onderhandelbaar huisvestingstarief in de langdurige zorg opzij geschoven. VWS gaat voor een korting op het tarief en wil dat zorgorganisaties de huisvestingslasten in de toekomst zelf terugverdienen via de productie. De kosten in de zorg moeten dus hoe dan ook omlaag, waardoor de druk op de financiën van de zorgorganisatie nog meer toeneemt.
Hoe ontwikkelt u een woonzorgconcept dat past bij uw doelgroep én financieel haalbaar is? 4 tips!
1. Breng het financieel kader van het woonzorgconcept vóóraf in kaart
Het zal namelijk niet de eerste keer zijn dat een mooi concept wordt bedacht dat volledig voldoet aan de wensen van de doelgroep, maar achteraf financieel niet haalbaar of houdbaar blijkt. En die uitdaging wordt steeds groter. Daarom het advies om –juist als u een vernieuwend en aansprekend woonzorgconcept wilt– in een vroeg stadium het financieel kader in kaart te brengen.
2. Geef het creatieve proces de ruimte
Als u vanaf het begin een goed beeld hebt van het financiële kader, hoeft dat het creatieve proces niet te verstoren. Vergelijk het met het vernieuwen van uw keuken thuis. Dan denkt u ook eerst na over uw budget en hoe u de keuken wilt gaan gebruiken. Dat bepaalt uw oriëntatie en de keuzes die u tussentijds maakt, waardoor u uiteindelijk op een keuken uitkomt die naar uw zin is én die u kunt betalen.
3. Maak keuzes, want we kunnen niet ‘alles’ meer
De realiteit is dat niet meer alles financieel kan en dat we keuzes moeten maken. We zien zorgorganisaties vanuit de zware PG-zorgvraag kiezen voor kleinere intramurale appartementen om in plaats daarvan voldoende gemeenschappelijke voorzieningen mogelijk te maken die de zorg en het welzijn van bewoners ondersteunt. Deze keuzes worden gemaakt omdat mensen veel later en met een zwaardere zorgvraag instromen en veel korter verblijven dan enkele jaren geleden.
4. Bekijk het vastgoed, de facilitaire processen en technologie als één geheel
Betaalbare oplossingen in wonen en zorg vragen om integrale aanpak. Om goede (zware) zorg te kunnen leveren met minder middelen en minder personeel is een integrale, multidisciplinaire benadering nodig. Het vastgoed, de zorg en begeleiding, de facilitaire processen en technologie functioneren niet meer apart, maar spelen samen als één integraal geheel in op de behoeften en mogelijkheden van de klant. Door een integrale aanpak ontstaan er nieuwe, andere mogelijkheden die anders niet denkbaar of betaalbaar zijn.
Meer tips?
Denkt u ook na over nieuwe woonzorgconcepten en is de betaalbaarheid en bekostiging voor uw organisatie een uitdaging? Ik denk graag met u mee. Neem contact met mij op via 06-57052963 of l.seckel@aag.nl. Op onze website vindt u ook meer informatie over klantgerichte conceptontwikkeling.
Laura Seckel, senior adviseur bij AAG