Google eens op ‘registratiedruk’ of ‘administratieve lasten’. Binnen één seconde verschijnen duizenden hits, allemaal over de zorg en niet erg positief! De registratielast gaat ten koste van de patiëntenzorg. Is dit een nieuwe ziekte waar de Nederlandse zorg ernstig aan lijdt?
“Een kwart van de tijd in de langdurige zorg gaat naar de administratie”. “Een arts is gemiddeld twee uur bezig met administratief computerwerk voor elk uur directe patiëntenzorg”, “stoppen met onzinnige registratielast”, zijn zomaar wat citaten uit de zoekresultaten.
Zorg ten onder aan registratielast?
Vanuit de zorg klinkt een luide roep om minder lijstjes, minder administratie, minder verantwoordingsgegevens. Daarentegen komen er steeds meer kwaliteitsregistraties, is er bij instellingen behoefte aan sturingsinformatie en wil de patiënt kunnen meebeslissen met meer informatie in zijn eigen gezondheidsdossier.
Hoe gaat dit verder? Gaat de goede Nederlandse zorg straks ten onder aan de registratielast of keren we het tij?
Minder registreren?
Gelukkig zijn er goede initiatieven in de zorg om het registreren te verminderen. Het landelijke platform project ‘Registratie aan de bron’ voorkomt door standaardisatie dat zorgverleners meerdere keren dezelfde gegevens invoeren. Cardiologen zetten slimme ICT in om gegevens uit verschillende epd-systemen te kunnen uitwisselen. Ook dit voorkomt dubbel invoeren. Verzekeraars bundelen hun uitvraag via het kwaliteitsprogramma van Zorgverzekeraars Nederland.
Vermijden van onzinnige registraties vermindert ook de registratielast. Voor de V&VN sector bestaat een heuse Toolkit die aanbieders helpt overbodige, vaak zelf opgelegde, registraties te verminderen. De denktank ‘(Ont)Regel de zorg’ met tien jonge talenten zoekt naar onzinnige registraties in opdracht van Het Roer Moet Om.
Maar is minder registreren echt de weg naar een lagere registratielast? Alle branches om ons heen verzamelen alleen maar méér data. ‘Big Data’ is het adagium, blockchain technologie de toekomst.
Is de zorg zo uniek dat we tegen de trend in met minder data toekunnen?
Slimmer registreren!
Ondanks deze initiatieven moeten nog altijd veel brongegevens handmatig worden ingevoerd door de arts of zorgverlener zelf. Kan dat niet anders?
Er zijn heel veel data beschikbaar over voetbal. Toch zien we voetballers nooit hun eigen passes, dribbels en balbezit bijhouden. Deze data worden niet geregistreerd door de hoofdrolspelers in het proces maar door anderen en vooral met slimme technologieën. Hoe kunnen we in de zorg slimmer registreren?
‘Kopie-leren’ van andere branches?
In andere branches zijn talloze voorbeelden van slim registreren. De ‘mijnomgevingen’ die door vele bedrijven worden gebruikt kunnen ook in de zorg worden toegepast. Dan registreert niet de zorgprofessional, maar de patiënt zelf. De patiënt, die hierdoor beter de regie kan voeren op zijn zorg, is daar nog blij mee ook!
De pakketbezorgers zijn uitgerust met handige handheld scan apparatuur. Niks opschrijven, gewoon één keer scannen. Bij AH kunnen ze een betere inschatting maken van mijn levensverwachting dan mijn huisarts, dankzij de bonuskaart en het zelfscannen.
Fabrikanten van koffiemachines weten precies hoeveel koffie de gebruiker drinkt, of de originele cups worden gebruikt en of het apparaat tijdig wordt ontkalkt. Niet de gebruiker, maar het apparaat registreert, net als de intelligente wasmachine en printer. Deze fabrikanten maken trouwens ook medische apparatuur!
Als we Mark Zuckerberg of Google eens vragen door onze zorgprocessen te lopen, welke mogelijkheden zien zij om slimmer te registreren? Zoals WhatsApp mijn contactpersonen en locatie kent, zonder ze (dubbel) in te voeren of zoals Google op basis van zoek- en koopgedrag weet dat er herniaklachten zijn dankzij het aanleggen van een nieuw terras.
En als Mark niet beschikbaar is? Geen probleem! Bij elke zorgaanbieder of zorgverzekeraar werken jonge mensen die alles digitaal, online en social doen. Hun hele leven wordt ‘getrackt en getraced’ en dat vinden ze nog handig ook. Vraag hen eens hoe registreren slimmer kan. U heeft uw eigen denktank met jong talent binnen handbereik!
Deze publicatie is geschreven door Carolien Nauta, associé van GrowWork.