Farmaceuten vertellen dat ze minder hoge winsten moeten nastreven heeft geen zin. Wel kun je als samenleving andere voorwaarden stellen aan wat er tegenover die winsten komt te staan. Dat betoogt gezondheidseconoom Xander Koolman.
Koolman sprak na afloop van een debat over dure geneesmiddelen bij zorgverzekeraar VGZ in Arnhem. “We moeten farmaceuten zien als normale ondernemingen, met een winstmaximalisatie-prikkel”, zei hij. “Als ze zich anders gedragen, zal je zien dat aandeelhouders hen daaraan herinneren dat zij toch vooral winsten dienen te maximaliseren. Dat is ook helemaal niet erg. Dat geeft ook een sterke prikkel om nieuwe medicijnen te ontwikkelen en die medicijnen ook echt naar de markt te brengen.”
Dat dit soms ook leidt tot prijzen die hoger zijn dan wij maatschappelijk wenselijk vinden, ligt volgens Koolman voor een deel aan het systeem van monopolies en patenten dat het gedrag van farmaceuten in de hand werkt.
“Nu werken we met een patentmodel, een aantal jaar waarbinnen je investering mag proberen terug te verdienen. (..) Wat we als economen zouden willen is een vergoeding van de investering en voor de risico’s”, zegt Koolman. “En als je dan succesvol bent geweest, zou er in de periode daarna een andere, lagere vergoeding voor het medicijn moeten worden afgesproken, zodat de mensen die het nodig hebben er ook bij kunnen komen.”
In de video hieronder licht Xander Koolman dit verder toe: