Het gerechtshof in Den Haag heeft zeven mensen veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend tussen de tien en veertig maanden voor hun betrokkenheid bij fraude in de zorg. Zij hebben in de periode van 1 januari 2010 tot en met 17 april 2012 zorgkantoren, de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) en het Centraal Administratie Kantoor (CAK) opgelicht.
Bij de zorgfraude met betrekking tot AWBZ-gelden waren twee criminele organisaties betrokken. Één criminele organisatie richtte zich op het frauderen bij het verkrijgen van een persoonsgebonden budget (PGB) door onder meer (bevriende) budgethouders op te voeren met ernstige ziektebeelden die zij in werkelijkheid niet hadden. De andere criminele organisatie, waartoe zorgaanbieders behoorden die Zorg in Natura aanboden, declareerde veel meer uren aan zorg bij het zorgkantoor dan in werkelijkheid was verleend.
Omdat verdachten substantieel meer uren in rekening hebben gebracht dan er zorg was verleend, is dit geld crimineel verkregen, aldus het gerechtshof. Het geld is vervolgens gebruikt voor de aankoop van onder meer een huis en een auto, één van de verdachten heeft inkomstenbelasting betaald over het teveel aan gefactureerde uren. In beide gevallen oordeelt het gerechtshof dat er sprake is van het witwassen van crimineel geld. De financiële schade voor één van de zorgkantoren alleen al bedroeg naar schatting 2 miljoen euro.
Gevangenisstraffen
Zeven mensen zijn veroordeeld tot onvoorwaardelijke gevangenisstraffen. Het gerechtshof heeft aan twee verdachten, vanwege hun geringere rol bij de fraude, een taakstraf opgelegd. Eén verdachte is vrijgesproken van betrokkenheid bij deze fraude.