Het Radboudumc neemt het initiatief tot een burgerforum dat zich moet buigen over dilemma’s met betrekking tot het vergoeden van medische behandelingen in Nederland. Het burgerforum bestaat uit 24 burgers, geselecteerd met behulp van een steekproef uit de Nederlandse samenleving.
De leden van het forum gaan gedurende drie weekenden in september en oktober 2017 discussiëren over de zorg. Zij ontwikkelen een gezamenlijke visie op keuzes in de zorg in Nederland. Deze worden, in de vorm van een pamflet, gepresenteerd tijdens een conferentie in het voorjaar. Belanghebbenden en beleidsmakers in de zorg worden uitgenodigd om deel te nemen aan deze conferentie en te reageren op het pamflet.
Het burgerforum gaat praten over de vraag welke behandelingen thuishoren in het basispakket van de zorgverzekering en welke niet; of de maatschappij wil betalen voor behandelingen die erg duur zijn, maar het leven slechts met enkele maanden verlengen, of voor behandelingen als IVF bij onvruchtbaarheid. Dit soort vragen hoopt de afdeling Health Evidence van het Radboudumc samen met een aantal partners in een burgerforum te beantwoorden.
Onhoudbaar
In 2015 werd in Nederland 95 miljard euro uitgegeven aan zorg; 14 procent van het nationaal inkomen. Bij ongewijzigd beleid zal dit stijgen naar 22 procent in 2040. De kostenstijging komt grotendeels door nieuwe dure behandelingen en is op termijn onhoudbaar. Dit vraagt om het maken van keuzes, stelt het Radboudumc. Twee zaken kunnen bijdragen aan meer expliciete besluitvorming: meer begrip bij burgers voor de noodzaak tot het maken van keuzes en meer kennis bij de politiek over maatschappelijke voorkeuren.
Het burgerforum is geïnspireerd op een vergelijkbaar initiatief, Burgerlabo, dat in juni 2015 heeft plaatsgevonden in België. Het Burgerlabo heeft geleid tot een breed gedragen veranderingsproces voor het maken van keuzes in de zorg. Het Radboudumc hoopt met het burgerforum het maatschappelijk debat rondom de zorg in Nederland te verbreden en verdiepen, door het faciliteren van een geïnformeerde discussie tussen burgers.
JJ Koole
De zorg is niet onhoudbaar duur.
Nee hoor, zo werkt dat niet, in de economie, te dure zorg. Het wordt precies zo groot als we het hebben willen. Als maatschappij dan, niet als individu.
Ook de zorg moet als branche gewoon voldoen aan de wetten van vraag en aanbod.
De golven in de economie zijn heel erg langjarig. Op dit moment kunnen we geen mensen genoeg krijgen, dus dan is de praktijk dat we steeds wat beter gaan betalen, en dat we ook steeds meer zorg wíllen.
Wie een RollsRoyce wil hebben én het geld ervoor heeft, die koopt hem gewoon.
Zo krijgt de maatschappij ook de zorg die ze willen. In het groot. Veel individuen vinden dat er iets niet deugt (‘ze’ doen te weinig, het is te duur, ik snap het niet), maar dat geld niet voor de maatschappij als geheel.
Die prikkels, het willen van meer zorg én het schande roepen over kosten, die zorgen voor nieuwe ontwikkelingen en hoeveel geld daarvoor beschikbaar is.
Als je een zorgverzekering afsluit, dan is de inhoud van de basiszorg democratisch vast gesteld, gelijk voor iedereen. De zorg zorgt, verzekeraars betalen. Wil je dat er meer valt onder je verzekering? Dan sluit je pluspakketten van allerlei soort af. Dan betaal je wat meer en bent meer ontzorgt, je loopt minder financieel risico.
Door zowel steeds meer pluspakketten te kopen en via democratische processen de basiszorg méér te laten omvatten, wordt die zorgbranche dus steeds groter. Niet door een natuurverschijnsel, niet door bovennatuurlijke krachten of machten, maar door onze eigen besluiten! Opgeteld van alle individuen weliswaar.
Een grote massa mensen wil steeds minder financieel risico lopen, en minder medisch risico. Dus zijn de trends: gezonder leven, meer sporten, preventieve check-ups doen, etc. En als je daar een ‘business-case’ van maakt, dan blijkt dat het véél duurder is om dat NIET te doen dan om het wél te doen.
We worden dat ook heel snel steeds ouder, gemiddeld. Was het 150 jaar geleden GEMIDDELD 38 jaar, nu is het over de 80…. Als je lang leeft ga je steeds meer ouderdomskwaaltjes krijgen. Business dus voor fysiotherapeuten, huisartsen, vitamine verkopers, rollatorverkopers etc. Dat ouder worden is een gevolg van de kwaliteit van leven en zorg, betere hygiene, etc. Van betere hygiëne zeggen we óók niet dat het te duur is! We wíllen het.
Oftewel: de medische sector is gewoon een sector als alle andere branches: de auto-branche, de vakantie-branche. We krijgen waar we voor kiezen en wat we kopen / afkopen. Voor mensen die daar geen geld voor hebben zijn er minimale voorzieningen op democratische wijze politiek vastgesteld. Ook daarvoor KIEZEN we met z’n allen: hoe hoog/laag die lat ligt voor iedereen. En die ligt op een heel veel beter niveau dan 150 jaar geleden. Of dan 50 jaar geleden.
Toen werd de AOW ingevoerd, als staatspensioen zonder eigen inleg, in 1956. Toen was de gemiddelde duur dat je ‘van Drees trok’ zo’n 4 jaar. Vier hele jaren trok je je inkomen van de staat! Wat we ook weer allemaal zijn.
Nu krijg je AOW vanaf 67 en wordt je gemiddeld (!) meer dan 80 jaar. Dus trek je 13 jaar van Drees! En in die jaren heb je wel steeds meer kwaaltjes, als gezegd.
Dus de zorg sector kleiner maken? Dat kan hoor. Premies omlaag, en dus ook het zorgniveau omlaag en/of risico’s bij de mensen zelf leggen. Dan wordt de zorg sector weer ‘betaalbaar’.
Alleen gaat iedereen toch heus weer kosten maken, uit eigen beweging. Om gezonder te leven, rollators en bloeddrukmeters en vitamines te kopen, etc. En als je dan die nieuwe individuele ‘consumenten-uitgaven’ optelt bij de kosten van de kale goedkopere zorgsector, dan zijn we slechter af vermoed ik.
Want schaalvoordelen zorgen ervoor dat de opgetelde wensen van de massa aan individuen zo goedkoop mogelijk worden ingevuld. En dat is gewoon OK.
De gevoelde nadelen leiden weer tot een stapje vooruit in verbeteringen. Maar steeds weer leid dat tot hogere kosten. DUS we willen dat gewoon met z’n allen.
Nee niet JIJ, als individu, jij ziet dat anders. Maar opgeteld werkt economie gewoon domweg zo.
Wat eraan te doen? Hoe krijgen we lagere zorgkosten? Via politieke partijen zou je kunnen pleiten voor lagere basiszorg. Maar ik geef je weinig kans, want bijna niemand wil dat. Je kan weigeren om pluspakketten te kopen van zorgverzekeraars. dat staat je vrij. Maar bijna iedereen wil dat toch wel, afkopen van risico’s. Zo leert de markt. Dan moet je ook geen zaken kopen als rollators, vitaminepreparaten, geen sportscholen lidmaatschap, etc etc. MAAR dan gaat je kwaliteit van leven omlaag en het wordt ook korter, dat leven.
Vandaar dat we dat niet willen.
Dus zorgkosten te hoog? Nee hoor, ze zijn in principe precies goed, en de ongemakken hier en daar met die zorgkosten, die zorgen voor precies de juiste ontwikkelingen in de zorgmarkt. Darwin in full swing! Massaal in de maatschappij gezien dan he, en op iets langere termijn gezien. Elk individu denkt er op DIT moment weer het zijne/hare van.
En zo hoort het ook 🙂