Het Medisch Spectrum Twente (MST) heeft dinsdag aan 45 medewerkers laten weten dat ze hun baan kwijtraken. Ongeveer de helft krijgt een andere functie binnen de organisatie, voor de rest volgt gedwongen ontslag. Dat bevestigt het ziekenhuis na berichtgeving hierover door Tubantia.
Het ziekenhuis maakte in 2016 bekend in drie jaar tijd zo’n 30 miljoen euro te willen bezuinigen door te korten op personeelskosten en materiële uitgaven. In 2016 verdwenen al 83 banen bij het MST als onderdeel van deze bezuinigingsoperatie. In 2017 moeten in totaal 155 voltijdsbanen verdwijnen.
De reductie van het zorgpersoneel is dit jaar grotendeels opgevangen via natuurlijk verloop en het niet verlengen van tijdelijke contracten. Voor 45 medewerkers geldt dat ze boventallig zijn. Het gaat met name om ondersteunende functies, zoals secretaresses. Ook onder het verplegend personeel verdwijnen banen. Het MST probeert de boventallig verklaarde medewerkers zo mogelijk te herplaatsen binnen de organisatie. Voor de 20 tot 25 medewerkers die geen nieuwe functie krijgen heeft het ziekenhuis in een sociaal plan vastgelegd dat ze worden begeleid van werk naar werk.
Ook in 2018 verdwijnen bij het MST 155 voltijdsbanen. Het ziekenhuis hoopt de ontslagen zoveel mogelijk te realiseren middels natuurlijk verloop, het niet verlengen van tijdelijke contracten en herplaatsing. Helaas zijn gedwongen ontslagen niet helemaal uit te sluiten, aldus een woordvoerder van de organisatie.
Nieuwbouw
De financiële ingrepen bij MST zijn onder meer nodig vanwege de vorig jaar in gebruik genomen nieuwbouw. De bouw daarvan kostte 275 miljoen euro. Het MST liet eerder weten dat “de marktomstandigheden tussen de ontwikkeling en realisatie van de nieuwbouwplannen zijn veranderd”. MST voorziet een aanhoudende druk op deze prijzen vanuit de overheid en verzekeraars, met een beperkte omzetgroei als gevolg. Het ziekenhuis achtte daarom maatregelen noodzakelijk om de kosten verder te verlagen en de bedrijfsvoering financieel op orde te brengen.