Veertien landelijke en regionale gezondheidsorganisaties pleiten voor nieuwe maatregelen om alcoholproblematiek in Nederland aan te pakken. In een brief aan de Tweede Kamer stellen zij een verhoging van de prijs van alcohol, een beperktere beschikbaarheid van alcohol en een verbod op alcoholreclame en alcoholsponsoring voor.
Het initiatief komt van de opstellers van het vorig jaar verschenen Alcoholmanifest, waaronder de FAS Stichting, het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP en acht regionale instellingen voor Verslavingszorg. Ook de Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF) heeft de brief aan de Tweede Kamer ondertekend.
De gezondheidsorganisaties pleiten onder meer voor de invoering van een minimumprijs voor alcohol. Dit zou de verkoop van alcohol tegen ‘plofprijzen’ moeten tegengaan. Ook stellen ze voor alcoholverkoop te beperken tot slijterijen.
Blurring
De brief waarschuwt ook voor de risico’s van een verruiming van de mogelijkheden voor blurring, oftewel menging van de functies detailhandel en horeca. Deze ontwikkeling kan leiden tot een toename van het alcoholgebruik, vrezen de organsaties. Ook vragen ze in hun brief aandacht voor kwetsbare jongeren en ouderen met alcoholproblemen.
De briefschrijvers willen in gesprek met de rijksoverheid en gemeenten over het landelijke alcoholbeleid en de wijze waarop gemeenten het lokale alcoholbeleid vormgeven. Economische belangen mogen niet prevaleren boven volksgezondheids- en veiligheidsbelangen, stellen ze.
Manifest
Het Alcoholmanifest van vorig jaar bevatte ook een pleidooi voor verhoging van de prijs van alcohol en het terugschroeven van het aantal plekken waar drank gekocht kan worden. De Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (STIVA) was destijds niet te spreken over de voorstellen. Volgens de stichting doen de maatregelen denken aan het Scandinavische beleid, waar mensen meer zijn gaan drinken. “Het is daarom zonde het Nederlandse beleid overboord te kieperen en in te ruilen voor maatregelen uit andere landen waar het veel beroerder gaat.”