Zorgverzekeraar Zilveren Kruis is een onderzoek gestart naar grootschalige fraude met zorggelden bij de instelling Zorg en Ondersteuning uit Ermelo. Dat bevestigt Zilveren Kruis na berichtgeving hierover in het Financieele Dagblad.
Alleen al in 2015 zou er tot 1,3 miljoen euro zijn gedeclareerd voor zorg die niet is gegeven. Het gaat om fraude met het persoonsgebonden budget (pgb), waarbij patiënten hun eigen zorg inkopen.
De inmiddels opgeheven zorginstelling Zorg en Ondersteuning leverde van 2011 tot en met eind 2016 zorg aan jongeren met een licht verstandelijke beperking of een psychiatrische achtergrond. Het ging hierbij om hulp die varieerde van bijvoorbeeld dagelijkse ondersteuning bij het aankleden en tandenpoetsen tot psychologische hulp.
Zilveren Kruis startte het onderzoek nadat de verzekeraar signalen had ontvangen over mogelijk pgb-misbuik, schrijft het FD. Het fraudeonderzoek richt zich ook op AZ Zorgverlening van een oud-bestuurder van Zorg en Ondersteuning en SuccesZorg van een oud-personeelslid. Deze instellingen namen eind 2016 een aantal cliënten van Zorg en Ondersteuning over.
De drie zorginstellingen zouden minder zorg hebben geleverd dan werd gedeclareerd. Het personeel kreeg te weinig betaald en een groot deel van de patiënten had een te hoge zorgindicatie, zodat ze meer geld kregen dan waar ze eigenlijk recht op hadden.
Terugvorderen
Zilveren Kruis gaat de gelden terugvorderen bij de instellingen. De zorgverzekeraar gaat ervan uit dat de patiënten te goeder trouw hebben gehandeld. Mocht dat toch niet het geval zijn, dan moeten zij geld terugbetalen. (ANP/Skipr)