In Limburg hebben 7501 medewerkers van 23 zorgorganisaties een scholingstraject afgerond dat voortkwam uit het sectorplan Zorg in Limburg. Doel van het scholingsplan was om medewerkers voor de zorg te behouden en hun competenties beter te laten aansluiten bij de veranderingen in de zorg.
Dat meldt de regionale arbeidsmarktorganisatie Zorg aan Zet, die het plan namens de zorginstellingen uitvoerde.
Voor het regionale plan was ruim 4,5 miljoen euro beschikbaar gesteld door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Ook de betrokken organisaties in de sectoren VVT, gehandicaptenzorg en ggz leverden een financiële bijdrage: ruim 13 miljoen euro.
Zo’n 600 zorgmedewerkers van niveau 2 of 3 hebben binnen het plan een driejarige opleiding gevolgd om erna op een hoger mbo-niveau aan de slag te kunnen gaan. Ook zijn 75 medewerkers omgeschoold van mbo- naar hbo-niveau. De rest van de opleidingen betroffen kortere scholingstrajecten, bijvoorbeeld gericht op het ontwikkelen van competenties die aansluiten bij de huidige beroepspraktijk.
Voor een aantal deelnemers gold dat ze een omscholingstraject volgden omdat hun functie zou komen te vervallen binnen hun organisatie, licht projectcoördinator Chantalle Dörenberg toe. “Zij waren bijvoorbeeld werkzaam als helpende op niveau 2 en omgeschoold tot verzorgende of verpleegkundige op niveau 3.”
Competenties
In andere gevallen bleef de functie wel bestaan, maar waren de benodigde competenties voor die functies veranderd. Dörenberg: “Bijvoorbeeld omdat binnen de organisatie een nieuwe visie op zorg is ontwikkeld en hierdoor andere eisen aan de medewerkers worden gesteld. Zo is in veel instellingen gastvrijheid een belangrijker thema geworden. Scholing was dan gericht op het aanleren van competenties die zorgen voor een gastvrijere benadering van de cliënt.”
Volgens Zorg aan Zet is het doel van het sectorplan geslaagd. “Veel medewerkers zijn voor de zorg behouden gebleven doordat hun opleidingsniveau nu beter aansluit bij de nieuwe eisen die aan ze worden gesteld in de snel veranderende zorgsector”, aldus de organisatie.