Journalist en publicist Joris Luyendijk treedt op 12 december op als gastspreker tijdens het Skipr-evenement ‘Dienen of dicteren? Nieuw leiderschap in de zorg’. Luyendijk zal in zijn bijdrage onder meer ingaan op de vraag in hoeverre er overeenkomst bestaat tussen de bancaire wereld en de zorgsector.
Luyendijk heeft als oud-medewerker van onder meer NRC, de Volkskrant, NOS en Radio1, een lange journalistieke staat van dienst opgebouwd. Bij het grote publiek verwierf hij in 2015 bekendheid met het boek ‘Dit kan niet waar zijn: onder bankiers’. In deze bestseller geeft Luyendijk een scherpe antropologische analyse van de inner workings van de Londense City.
Collectieve voorziening
Tijdens het Skipr-evenement ‘Dienen of dicteren?’ zet Luyendijk de kijker op de zorgsector. Volgens Luyendijk staat het collectieve karakter van de zorg onder steeds grotere druk. “Zorg is één van de weinige nog echt collectief gedeelde voorzieningen”, aldus Luyendijk. “Maar in veel westerse landen raakt dat karakter aangetast. In Engeland bijvoorbeeld zie je dat rijken eigen zorginstellingen hebben waar ze alleen nog maar mensen zoals zijzelf tegenkomen.”
Ook in Nederland ligt volgens Luyendijk tweedeling op de loer. Termen als individualisering, keuzevrijheid en maatwerk moeten wat Luyendijk betreft met de nodige scepsis bekeken worden.
Draagvlak
Andere gasten tijdens het Skipr-evenement zijn Pauline Meurs, voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS), Tom Kliphuis, bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar VGZ, en Illya Soffer, directeur van de inclusieve belangenvereniging Ieder(in).
Rode draad van het evenement is de vraag hoe bestuurders en beslissers in de zorg draagvlak kunnen verwerven voor de soms moeilijke beslissingen die nodig zijn om het stelsel duurzaam te maken. Tijdens het evenement wordt ook de tiende editie gepresenteerd van de Skipr99.
‘Dienen of Dicteren? Nieuw Leiderschap in de zorg’ vindt op 12 december 2017 plaats in Stadion Galgenwaard in Utrecht. Voor meer informatie, klik hier.