Opsporingsdiensten mogen sinds 1 juni gegevens over zorgfraudeurs delen met verzekeraars, gemeenten en toezichthouders. Dat schrijft het FD na eigen onderzoek. Dit moet het lastiger maken voor malafide ondernemers om nieuwe bedrijven op te zetten waarmee ze geld krijgen voor zorg die ze niet verlenen.
Het ministerie van Justitie staat de Inspectie Sociale Zaken en de Fiscale opsporingsdienst (Fiod), die zorgfraude onderzoeken, sinds 1 juni toe om informatie uit lopende strafrechtelijke onderzoeken te delen. Zorgverzekeraars kunnen dan bijvoorbeeld de vergoeding van declaraties stoppen, gemeenten een contract opzeggen.
Eerder was dit niet mogelijk vanwege privacy-regels. Voor gemeenten was het moeilijk om de betrouwbaarheid van zorgaanbieders te toetsen. Zo kon het gebeuren een aanbieder die bij de ene gemeente als fraudeur bekend stond bij een andere opnieuw kon beginnen.
Zorgverzekeraars maakten vorige week bekend voor 18,9 miljoen euro aan zorgfraude in 2016 te hebben ontdekt. Cijfers over de fraude in gemeentezorg zijn er niet. Het OM en verschillende verzekeraars vermoeden dat wat bekend word een topje van de ijsberg is, aldus het FD.