Emergis bouwt in het Zeeuwse Kloetinge aan een nieuwe kinder- en jeugdkliniek met hergebruikt materiaal. Dit doet de zorgaanbieder niet alleen vanwege het milieu en de kosten, maar vooral omdat duurzame, biobased-materialen zorgen voor een gezond en prettig gebouw voor cliënten en medewerkers.
Dit meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Het beleid van Emergis is erop gericht om de verbouwing zo duurzaam en energiezuinig mogelijk te doen, en het liefst circulair. Dit houdt in dat er zo min mogelijk gebruik wordt gemaakt van nieuwe grondstoffen, door hergebruik van bestaande materialen. De bouw begint in 2018, de ggz-aanbieder streeft ernaar het in 2019 te openen.
Omdat Emergis onvoldoende kennis en middelen in huis heeft om te innoveren met circulair bouwen, heeft de ggz-instelling partners om zich heen verzameld. Zo brengen een architect en installatieadviseur ontwerp- en technische expertise in, adviseert een advocaat over nieuwe contracten en helpt ontwikkelingsmaatschappij Impuls Zeeland met innovaties in ondernemerschap.
Donorpand
Van Rijkswaterstaat krijgt Emergis materiaal voor hergebruik. Rijkswaterstaat heeft recent een duurzaam districtskantoor in Terneuzen gesloten. “Een ideaal donorpand vanwege de fantastische materialen”, zegt directeur Vastgoed Dorine Peters van Emergis tegen MVO. “Dankzij een overzichtelijk logboek van bestekken konden we eenvoudig door het pand lopen en aanvinken wat we wilden overnemen.”
Ook wat de financiën betreft, kan Emergis op steun rekenen. De provincie Zeeland draagt bij aan de ontwikkelkosten, de Rabobank verleent via de Regeling groenprojecten een gunstige lening.