De uitgaven aan dure geneesmiddelen stijgen nog steeds sterk in Nederland. Tussen 2014 en 2015 stegen de uitgaven met zo’n 100 miljoen euro naar 1,84 miljard euro. Het meeste geld wordt uitgegeven aan medicijnen tegen kanker, constateert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in de monitor ‘Uitgaven geneesmiddelen in de medisch-specialistische zorg’.
Het gaat om geneesmiddelen die verstrekt worden in het ziekenhuis en zo duur zijn dat ze apart van de behandeling gedeclareerd worden. Ongeveer 183 duizend mensen werden in 2015 behandeld met deze middelen.
Oogziekten
Opvallend is de sterke stijging van het gebruik van medicijnen voor oogziekten. De uitgaven aan deze geneesmiddelen schoten met liefst 65 procent omhoog tot meer dan 36,5 miljoen euro. De kosten van kankermedicijnen gingen in een jaar met ruim 15 procent omhoog tot meer dan 727 miljoen euro.
Volgens de NZa komt de kostenstijging van medicijnen onder meer doordat nieuwe geneesmiddelen steeds duurder worden. De eerste jaren nadat een nieuw medicijn op de markt komt stijgen de kosten het snelst. Dat komt omdat het geneesmiddel al snel bij meer indicaties en dus bij meer patiënten wordt ingezet.
Toegankelijkheid
Patiënten die dure geneesmiddelen nodig hebben, krijgen deze ook, constateert de NZa. Er is wat betreft toegankelijkheid nog winst te boeken als ziekenhuizen en zorgverzekeraars bij de introductie van een nieuw medicijn direct afspraken maken. Ook adviseert de NZa zorgverzekeraars tijdig duidelijk maken bij welke ziekenhuizen ze welke behandelingen met dure medicijnen inkopen. Daarnaast is het belangrijk dat ziekenhuizen de zorgverzekeraars tijdig betrekken wanneer zij financiële knelpunten ondervinden bij de verstrekking van geneesmiddelen en hierdoor patiënten moeten doorverwijzen.(Skipr/ANP)