Zeker vijftien Nederlandse ziekenhuizen zijn de afgelopen drie jaar getroffen door ransomware, kwaadaardige software die bestanden op computers versleutelt en alleen tegen betaling weer vrijgeeft. In één ziekenhuis werden 75 computers geïnfecteerd. Dat meldt de NOS op basis van een rondgang onder vijfentwintig ziekenhuizen.
De oorzaak van het probleem ligt bij verouderde medische apparatuur, zoals MRI-scanners. Die draaien alleen op Windows XP en daar zijn geen beveiligingsupdates meer voor beschikbaar. Zonder beveiligingsupdates worden gaten in de software die door hackers worden ontdekt, niet opgelost.
Doordat de ziekenhuizen bijna dagelijks back-ups maken, hoefde er door de getroffen ziekenhuizen geen losgeld te worden betaald. Ook ging er maar een klein beetje informatie verloren. In één ziekenhuis zijn op een polikliniek vertragingen geweest als gevolg van de aanvallen, aldus de NOS.
Veiligheid
Beveiligingsonderzoeker Sijmen Ruwhof spreekt van een “heel ernstig signaal”. Digitale veiligheid moet in het ziekenhuis veel belangrijker worden, zegt hij tegen de NOS. “In vergelijking met bijvoorbeeld banken lopen ziekenhuizen nog ver achter, terwijl het belang om hackers buiten te houden vergelijkbaar is.”
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) vindt ook dat ziekenhuizen meer moeten investeren in digitale beveiliging. NVZ-voorzitter Yvonne van Rooij: “De afgelopen jaren was er veel aandacht voor het beheersen van kosten, en dat heeft er soms toe geleid dat er te weinig aandacht was voor ict.”
Wannacry
Ransomware kan grote problemen veroorzaken in ziekenhuizen. In mei werden diverse ziekenhuizen in Groot-Brittannië getroffen door het Wannacry-virus. Als gevolg daarvan moesten ze afspraken afzeggen en patiënten verplaatsen.