AppleMark
Er moet een wettelijk recht op patiëntgeheim komen om de medische gegevens van patiënten beter te kunnen beschermen. Hiervoor pleitte Theo Hooghiemstra, principal consultant bij PBLQ, tijdens het Skipr-event ‘Duik in het big datameer’.
“Patiënten beheren steeds vaker hun eigen zorgdata, bijvoorbeeld via gezondheidsapp’s en online gezondheidsomgevingen”, zegt Hooghiemstra. “In die beheeromgevingen – vaak ontwikkeld door grote bedrijven als Google en Microsoft – zijn patiëntgegevens niet zo goed beschermd als in het medisch dossier van de arts, voor wie het beroepsgeheim geldt.”
Zelfbeschikking
Hooghiemstra pleit daarom voor een recht op patiëntgeheim, verankerd in nationale en Europese wetgeving. “Om te zorgen dat de patiënt daadwerkelijk zelfbeschikking krijgt over de eigen zorgdata en beschermd wordt tegen de macht van de grote bedrijven die de datadiensten leveren.”
Daarnaast moeten bedrijven die technologieën ontwikkelen op basis van gezondheidsdata aandacht besteden aan bescherming van patiëntgegevens, vindt Hooghiemstra. “Zorg dat de gegevens veilig zijn en maak werk van ‘privacy by design’.”
In de video hieronder licht hij dit verder toe: