Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem en Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk zien af van een fusie. In een gezamenlijke persverklaring laten de twee ziekenhuizen weten in goed overleg besloten te hebben om de gesprekken over samenwerking op dit moment te beëindigen.
Het besluit volgt op intensieve gesprekken die de twee ziekenhuizen de afgelopen weken hebben gevoerd. Tijdens deze gesprekken hebben de ziekenhuizen een eventueel samengaan beoordeeld op de financiële gevolgen en de consequenties voor de inwoners van de regio. Hierbij zijn verschillende locatievarianten ter tafel gekomen.
Onvoldoende meerwaarde
Hoewel onderzoeksbureau Sirm becijferde dat samengaan een besparing van 15 miljoen euro kan opleveren constateren de ziekenhuizen nu dat er onvoldoende aanwijzingen zijn dat een verdergaande samenwerking ook daadwerkelijk de beoogde voordelen oplevert. Een fusie zou met name onvoldoende meerwaarde voor de inwoners van de regio opleveren.
Tegenwind
De fusieplannen waren met name in Winterswijk omstreden. Onder de bevolking en in de lokale politiek was veel verzet tegen een samengaan tussen het SKB en het Slingeland, omdat dit mogelijk gepaard zou gaan met een drastische beperking van het behandelaanbod in Winterswijk. Daarnaast zagen beide ziekenhuizen zich geconfronteerd met groeiende politieke tegenwind uit Den Haag. Minister Schippers van Volksgezondheid is momenteel bezig met de versnelde invoering van een speciale fusietoets voor zorginstellingen.
Bestaande samenwerking
Volgens woordvoerster Saskia van Ree van het Slingeland Ziekenhuis zijn de scherpere fusieregels geen punt van overweging geweest tijdens de gesprekken. Van Ree benadrukt dat de bestaande samenwerking op het terrein van een aantal medisch specialistische functies, het klinisch chemisch en hematologisch laboratorium, klinische fysica en de nucleaire geneeskunde worden voortgezet.
Streep
Het staken van de fusiebesprekingen vormt een streep door de rekening van SKB-bestuurder Henri Janssen. Hij heeft sinds zijn aantreden in 2010 in de media herhaaldelijk gehamerd op de noodzaak van nauwere samenwerking tussen de twee Achterhoekse ziekenhuizen.