Zorgverzekeraars zetten ggz-instellingen zwaar onder druk om gegevens over hun behandelresultaten te leveren aan Stichting Benchmark GGZ. Doen zij dit niet of niet tijdig, dan riskeren zij een korting die kan oplopen tot miljoenen euro’s. Dat meldt Psy.
Stichting Benchmark GGZ (SBG) is vorig jaar opgericht door GGZ Nederland en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) om zicht te krijgen op de effectiviteit van behandelingen van ggz-instellingen. Zij verplichten ggz-instellingen data aan te leveren. Vervolgens vergelijken zij de gegevens over behandelresultaten, verkregen met Routine Outcome Monitoring – ROM. Op basis daarvan wil SBG zicht krijgen op welke instellingen goede resultaten boeken. Op grond daarvan beslissen zorgverzekeraars bij wie ze de zorg inkopen.
Wetenschappelijk niet verantwoord
Elf hoogleraren en hoofddocenten psychiatrie uiten in het maartnummer van het Tijdschrift voor Psychiatrie felle kritiek op de werkwijze van SBG. Ze roepen op tot verzet tegen het verplicht aanleveren van data. Ook spreken van “het gijzelen van hulpverleners met het zoveelste voorbeeld van kostbare en onwetenschappelijke bureaucratie”. “We zijn niet tegen het vergelijken van de prestaties van ggz-instellingen. Maar dat moet wel op een wetenschappelijk verantwoorde manier gebeuren. Het duurt nog jaren voordat daarvoor geschikte instrumenten zijn ontwikkeld.”Dat zegt Aartjan Beekman, bestuurder van GGZ inGeest en hoogleraar psychiatrie van VU Medisch Centrum, in het tijdschrift. Hij doet daarin ook uit de doeken dat er voor GGZ inGeest een korting van 2,4 miljoen euro zou dreigen als ze de ROM-gegevens niet op tijd aanleverde aan de SBG. En dat geldt volgens hem niet alleen voor GGZ inGeest; alle ggz-instellingen worden op straffe van forse boetes onder druk gezet om data aan SBG te verstrekken. Lees meer op Psy.