Als het aan de PvdA ligt, wordt het zorgstelsel in Nederland grondig hervormd. De concurrentie tussen zorgverzekeraars moet worden gestopt, specialisten komen in loondienst en zorginstellingen worden coöperaties. Daarnaast komt er een inkomensafhankelijke premie en inkomensafhankelijke eigen bijdragen en risico’s in de zorg. De gemeenten krijgen de verantwoordelijkheid voor relatief eenvoudige langdurige zorg.
Partijleider Diederik Samsom presenteerde dinsdagavond 10 april 2012 het programma ‘Keuzes voor de toekomst van Nederland’ als alternatief voor de plannen die VVD, CDA en PVV in het Catshuis bespreken. In het plan worden hervormingen gepresenteerd in zeven sectoren, waaronder de zorg. Het doel van de hervormingen is volgens de PvdA om de kracht van Nederland en het vertrouwen van de Nederlanders te herstellen.
Marktwerking
De PvdA stelt dat de marktwerking in de Nederlandse zorg niet of nauwelijks werkt. De zorguitgaven zijn verder gestegen en veel van die uitgaven zijn volgens de partij verspillingen. Consumenten veranderen nauwelijks van zorgverzekeraar en de markt is voor negentig procent in handen van vier aanbieders. De PvdA stelt dat de beslissing wie welke zorg mag aanbieden bij de overheid moet liggen, omdat het bepalend is voor de kwaliteit van zorg.
Specialisten zouden in loondienst moeten komen, waardoor zij een vast salaris krijgen en niet per behandeling betaald worden. Een specialist kan volgens de PvdA geen zelfstandige ondernemer zijn.
Verdeling zorg
De zorg moet volgens de PvdA door de overheid geregisseerd en geografisch verdeeld worden, zodat er een optimaal aanbod ontstaat. De basiszorg zou volgens het plan per regio verdeeld moeten worden. Hieronder vallen de eerstelijns zorg, algemene ziekenhuizen, spoedeisende eerste hulpdiensten en de diensten van de openbare gezondheidszorg.
De specialistische zorg moet landelijk verdeeld worden onder de topklinische ziekenhuizen, de academische centra en de specialistische klinieken. Ook hier treedt de overheid op als regisseur. De lokale overheden worden verantwoordelijk voor de relatief eenvoudige langdurige zorg.
Kosten
De PvdA wil de kosten voor gezondheidszorg inkomensafhankelijk maken. Onder andere de premie van het basispakket zou hierdoor per inkomensgroep gaan verschillen. Voor onderdelen van de AWBZ zou een vermogenstoets moeten worden geïntroduceerd.
Naast deze hervormingen wil de PvdA ook meer gaan doen aan preventie in de zorg en ervoor zorgen dat er in de toekomst genoeg zorgprofessionals zijn in Nederland. Met de hervormingen denkt de PvdA in totaal zo’n drie miljard euro te kunnen besparen.
Het volledige plan is te downloaden van de website van de PvdA. De partij gaat in de komende weken regionale bijeenkomsten houden om de plannen toe te lichten en te bespreken met de achterban.