Het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft dringt de afvalkosten met de helft terug door de introductie van een nieuw systeem voor afvalwater. Het systeem bespaart volgens het RdGG niet alleen kosten, het draagt ook bij aan een schoner milieu alsmede hygiënischere en snellere zorg.
Ziekenhuizen zijn verantwoordelijk voor 20 tot meer dan 45 procent van de medicijnresten en hormoonverstorende stoffen in het Nederlandse afvalwater. Onderzoek toont aan dat Pharmafilter medicijnenresten in het afvalwater tot beneden de detectielimiet weet terug te dringen. Een zuiveringsresultaat dat niet eerder is gerealiseerd, aldus Bert Palsma, onderzoeks-coördinator Waterketen STOWA.
Hygiëne
Naast schoon afvalwater zorgt het Pharmafiltersysteem ervoor dat verpleegkundigen minder contactmomenten hebben met potentieel besmette voorwerpen op de verpleegafdeling en daardoor hygiënischer en sneller kunnen werken. Het systeem maakt gebruik van biologisch afbreekbare po’s, gemaakt van aardappelschillen. Deze gaan in een vermaler op de verpleegafdeling, samen met ander ziekenhuisafval zoals etensresten, naaldenbekers, gebruikt verbandgaas en bloedproducten. Via het bestaande rioolsysteem wordt het afgevoerd naar het Pharmafilter. Er wordt geen gebruik meer gemaakt van stalen bedpannen en bedpanspoelers. Dit levert verpleegkundigen kostbare tijd op.
Besparingen
Pharmafilter levert het Reinier de Graaf naar eigen berekening een besparing op van 550 duizend liter warm water per jaar, 50 procent afvalkosten, 50 duizend liftbewegingen en vrachtwagentransport van 3 containers per week.