Twee advocaten die Nederlandse slachtoffers van lekkende PIP-borstimplantaten bijstaan, bekijken of het mogelijk is een gezamenlijke claim in te dienen tegen onder meer de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Volgens de advocaten zijn er sterke aanwijzingen dat de inspectie in de afgelopen jaren niets heeft gedaan met meldingen over problemen met de siliconenimplantaten.
Informatiebijeenkomst
Dat heeft een van hen, Shanta Singh van Rechtens Advies, woensdag gezegd naar aanleiding van een bericht in Sp!ts. Ze organiseert zondag samen met haar collega Friso Brugman van Kordaat Advocaten een informatiebijeenkomst in Amsterdam voor vrouwen die gezondheidsklachten hebben gekregen door de borstimplantaten.
Aansprakelijkheid
De advocaten zullen uitleg geven over de aansprakelijkheidsstelling van artsen en ziekenhuizen, maar ook over mogelijke gezamenlijke acties tegen de inspectie en implantaatbedrijven. Bij een collectieve claim zou er een stichting of vereniging kunnen worden opgericht om zo’n zaak te beginnen.
Claim tegen inspectie
Bij Brugman hebben zich tot nu toe 15 slachtoffers gemeld, bij Singh 8. Het is nog niet bekend of en hoeveel vrouwen een individuele schadevergoeding gaan eisen. Daarnaast kunnen ze meedoen aan een gezamenlijke claim tegen de inspectie en bedrijven, aldus Singh. De advocaten onderzoeken die mogelijkheid en inventariseren de komende tijd hoeveel belangstelling ervoor is.
Onderzoekscommissie
Een commissie onder leiding van oud-minister Winnie Sorgdrager doet momenteel onderzoek naar de afhandeling door de IGZ van meldingen over misstanden in de zorg, waaronder de problemen met Franse PIP-borstimplantaten. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid erkende eerder dit jaar dat het toezicht op de implantaten heeft gefaald. Waar dat precies aan te wijten was, moet volgens haar blijken uit het onderzoek van de commissie-Sorgdrager, die na de zomer met haar bevindingen naar buiten komt.
De inspectie meldde eerder dat in Nederland ongeveer 2700 PIP-implantaten zijn verkocht. (ANP)