Zeventig procent van de chronisch zieken gebruikt zijn medicijnen niet zoals voorgeschreven. Dit leidt tot onnodige kosten. Hierover sprak Stannie Driessen, programmaleider Kwaliteit en Innovatie van de zorg aan chronisch zieken bij Vilans, op het congres over zorg aan chronische zieken afgelopen vrijdag. Dat meldt Guur Schrijvers in zijn nieuwsbrief.
Van de chronisch zieken gebruikt 30 procent hun medicatie na een jaar nog volgens voorschrift en is zogenaamd therapietrouw. Zeventig procent gebruikt na een jaar geen of te weinig medicatie die ze wel krijgen voorgeschreven. Op het congres, georganiseerd door de Julius Academy en kenniscentrum Vilans, attendeerde oud-minister Ab Klinkt eveneens op deze geringe therapietrouw. Deze veroorzaakt op drie manieren onnodige kosten:
- pillen die artsen voorschrijven en chronische zieken niet gebruiken zijn weggegooid geld.
- chronisch zieken die hun medicatie niet of niet correct nemen, krijgen op een gegeven moment complicaties wat tot hogere kosten leidt.
- Zonder de medicatie hebben chronische zieken vaker een terugval en een hoger arbeidsverzuim wat productieverlies voor de samenleving betekent.
(bron: Guus Schrijvers)