Medewerkers van verpleeghuis Sint Jacob van zorginstelling Osira/ Amstelring in Amsterdam luiden de noodklok. Door gebrek aan personeel kunnen zij naar eigen zeggen geen goede zorg leveren. Zij schetsen de problemen in het dagboek ‘een week in Sint Jacob’ dat ze maandag aan Amsterdamse politici hebben aangeboden.
De Osira-medewerkers, georganiseerd in vakbond Abvakabo FNV, eisen dat de extra miljoenen voor extra handen aan het bed die Osira/ Amstelring van de Nederlandse overheid krijgt, ook daadwerkelijk naar de werkvloer gaan. De medewerkers vragen de politici om de raad van bestuur van Osira/ Amstelring er op aan te spreken dat er per direct oplossingen moeten komen voor een goede personele bezetting.
Misstanden
In het dagboek staan getuigenissen over wat medewerkers de afgelopen week hebben meegemaakt. Door tekort aan personeel kunnen bewoners niet onder de douche, komen bewoners ten val, zijn er geen activiteiten meer en op sommige afdelingen ontbreekt toezicht. Twee weken geleden nog kwam in het verpleeghuis een bewoner door brand om het leven.
Besteding extra budget
De Nederlandse overheid heeft op 1 januari 370 miljoen euro beschikbaar gesteld aan de Nederlandse verpleeghuizen voor meer handen aan het bed en opleidingen van zorgpersoneel. Osira/ Amstelring heeft per 1 januari 2012 zo’n 6,9 miljoen euro gekregen. “Uit financiële stukken van de zorginstelling blijkt echter dat 3,2 miljoen euro van dit geld niet besteed wordt”, meldt vakbond Abvakabo FNV in een persbericht. “De zorgmedewerkers van Osira/ Amstelring zien op de werkvloer ook niets terug van extra collega’s, terwijl deze zo ontzettend hard nodig zijn.“
Acties
De medewerkers van Osira strijden al langer voor betere besteding van de zorggelden. Zo voerden zij onlangs actie tegen teveelverdieners in de top van de zorg. Zij vinden dat het geld thuishoort op de werkvloer, waarmee er extra personeel aangetrokken kan worden om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Ook strijden zij al een poos om een betere cao. Abvakabo FNV heeft als enige partij deze cao VVT niet ondertekend omdat er geen goede afspraken zijn gemaakt over het terugdringen van werkdruk en de doorgeslagen flexibilisering. De grootste vakbond in de VVT heeft (verassings)acties aangekondigd.