In 15 jaar tijd zijn de prijzen van receptgeneesmiddelen gehalveerd. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK). In 2012 zijn de prijzen tot nu toe met 1,4 procent gedaald.
Volgens de SFK zijn er verschillende redenen aan te wijzen voor de daling. De Wet geneesmiddelenprijzen, de zogenoemde clawback, vrijwillige prijsverlagingen door producenten en het preferentiebeleid van zorgverzekeraars hebben er allemaal aan bijgedragen.
Maximumprijzen
De Wet geneesmiddelenprijzen (1996) biedt de minister van Volksgezondheid de ruimte om maximumprijzen voor geneesmiddelen vast te stellen. Dat gebeurt tweemaal per jaar. De prijzen daalden daardoor telkens met gemiddeld 3 tot 4 procent per jaar, zo stelt het SFK. Dat veroorzaakte in 2012 de daling van 1,4 procent tot nu toe.
Clawback op geneesmiddelen
Ook de clawback op geneesmiddelen zorgde voor een daling. Apothekers werden door deze maatregel verplicht een deel van hun inkoopprijs af te staan aan de overheid. Hoe duurder een medicijn, hoe hoger het bedrag dat moet worden afgedragen. Vandaar dat apothekers goedkopere alternatieven zochten.
Convenantafspraken
Naast de invloed van de overheid besloot ook de geneesmiddelensector zelf bij te dragen aan de daling van de prijzen door de zogenoemde convenantafspraken. Die hielden in dat er in 2004 gemiddeld 40 procent van de prijzen van generieke geneesmiddelen zou worden afgehaald. Generieke geneesmiddelen zijn medicijnen met dezelfde werkzame stof als een al eerder op de markt gebracht medicijn. Als echter het patent op het originele medicijn afloopt, mag er een generiek medicijn aangeboden worden. In 2008 werd er nog eens gemiddeld 10 procent van de prijs afgehaald. In totaal leverde dat 125 miljoen euro op.
Preferentiebeleid zoergverzekeraars
Ten derde deden de zorgverzekeraars hun duit in het zakje voor de prijzendalingen. Zij begonnen in 2008 op grote schaal het preferentiebeleid te voeren. Door dat beleid vergoedt een verzekeraar nog slechts een paar varianten van een werkzame stof. Andere medicijnen worden niet vergoed. Dat leidde tot een prijzenslag tussen leveranciers van medicijnen, aangezien zij de verzekeraar wilden paaien en niet uit de markt geprijsd wilden worden. Prijzen van generieke geneesmiddelen daalden met 90 procent. Uiteindelijk leverde die strijd een kostenverlaging van 355 miljoen euro per jaar op. (ANP)