Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag voor de rechtbank in Alkmaar 1 maand voorwaardelijke celstraf geëist tegen Maarten B. uit Hoorn. Verder wil justitie een eveneens voorwaardelijke ontzetting uit zijn beroep voor een jaar.
Het OM koppelt als bijzondere voorwaarde aan de voorwaardelijke celstraf dat B. 5000 euro overmaakt aan de stichting Make a Memory, die speciale foto’s vervaardigt van overleden kindjes.
Fouten gynaecoloog
Volgens het OM is de voormalig gynaecoloog van het Westfriesgasthuis in Hoorn schuldig aan de dood van het baby’tje Biendya Rangoelam. Zij overleed kort na haar geboorte in mei 2009 als gevolg van fouten bij de bevalling. Justitie beschuldigt de vrouwenarts er verder van de moeder en haar ongeboren kind in hulpeloze toestand te hebben achtergelaten toen hij ’s middags laat het ziekenhuis verliet om te gaan eten.
‘Grovelijk onachtzaam en nalatig’
Justitie noemt het optreden van B. roekeloos, grovelijk onachtzaam en nalatig. In strijd met bestaande afspraken koos hij bij een risicopatiënt, bij wie een verhoogd gevaar bestond op complicaties, voor een eigen aanpak. Daarover overlegde hij niet met de ouders van Biendya. Ook was sprake van onvoldoende overleg, aansturing en instructies aan het medisch personeel, aldus het OM. Ook eerdere onderzoeken, onder meer door de Inspectie voor de Gezondheidszorg, wezen al op de slechte communicatie.
De ouders hadden vooraf met hun eigen gynaecoloog afgesproken dat voor een keizersnede zou worden gekozen als een natuurlijke bevalling niet binnen 3 uur op gang zou komen. B. noemde die afspraak echter ‘vaag’ en koerste – volgens het OM zonder te overleggen – op een natuurlijke bevalling. Voor de rechtbank zei hij dat hij achteraf het liefst een andere afweging had gemaakt, maar op dat moment meende er goed aan te doen.
‘Gebrek aan bewijs’
Advocaat Michel de Ridder pleitte voor vrijspraak wegens gebrek aan bewijs. Hij benadrukte dat geen behandelfouten zijn gemaakt. Als zijn cliënt al schuldig wordt bevonden, dan zou de rechtbank dit moeten doen zonder oplegging van straf, aldus de raadsman. De uitspraak is 24 september. (ANP)