Philips en de GGzE hebben 3 oktober 2012 een innovatieve separatieruimte voor de geestelijke gezondheidszorg, genaamd ‘Ambient Experience support ruimte’, gepresenteerd. Clienten in de ggz ervaren in de nieuwe separatieruimte minder stress en zijn daardoor vaak korter in separatie. Ook is een volgende separatie minder vaak nodig. Dit heeft een aanzienlijke kostenbesparing tot gevolg.
In de nieuwe separatieruimte wordt er door middel van licht, geluid en een interactief scherm voor gezorgd dat cliënten een persoonlijke omgeving creëren. De kleuren, geluiden en beelden maken dat de cliënt het gevoel heeft dat hij op een privéplek zit, wat minder stressvol is. Daarnaast kan de kamer doormiddel van lichtvariatie in twee delen worden verdeeld, waardoor de hulpverlener in de kamer kan zijn, terwijl de cliënt nog steeds zijn persoonlijke plek houdt. Marie-Louise Vossen van de raad van bestuur GGzE, hoopt hiermee de cliënten op een resectvolle manier te kunnen behandelen. “We streven ernaar om cliënten in een crisissituatie snel de regie terug te geven, met behulp van dynamisch licht, beeld en geluid.”
Planetree
Bij de nieuwe separatiekamers wordt uitgegaan van het planetree idee. Dit zorgconcept is erop gericht om een meer op de cliënt gerichte vorm van gezondheidszorg te bieden, waarbij uigegaan wordt van de behoefte van de cliënt.
Separaties
Jaarlijks vinden er 18.000 separaties van psychiatrische cliënten plaats in Nederlandse instellingen voor geestelijke gezondheidszorg. En dat aantal stijgt. Het aantal cliënten in de curatieve GGZ is in 2009 met ca. 9% gestegen ten opzichte van 2008. In de langdurige GGZ stijgt het aantal cliënten in 2011 met ca. 10% ten opzichte van 2010.
Deze 18.000 separaties kosten in totaal per jaar zo’n 67 miljoen euro. Door het aantal separaties te verminderen en de separaties die toch plaatsvinden te verkorten, hopen Philips en GGzE de kosten hiervoor flink omlaag te brengen. “We willen graag weten of separatieruimtes zoals we die vandaag de dag kennen op termijn volledig kunnen worden vervangen door Ambient Experience support ruimtes. Daarvoor is echter aanvullend onderzoek nodig,” aldus Werner Satter, General Manager Philips Ambient Experience.
Ziekenhuis
De ‘Ambient Experience support ruimte’ is nieuw in de geestelijke gezondheidszorg, maar wordt al in ziekenhuizen gebruikt om patiënten op hun gemak te stellen voor bijvoorbeeld een operatie of onderzoek. Dit wordt wereldwijd al in ruim 400 ziekenhuizen toegepast. Philips en GGzE hebben dit concept gezamenlijk getransformeerd tot een bruikbare versie voor de geestelijke gezondheidszorg.